Glanzende spenen en strakke uiers

Jonge agrariërs worden beoordeeld op keuring koeien in NK-finale

Meestal zit er wel meer of minder stront aan koeien en zie je ze in het weiland. Maar afgelopen zaterdag liepen er super propere koeien over de stenen van het Van Heutszplein. In de finale van het Nationaal Kampioenschap Veebeoordelen werden vijftien koeien gekeurd door zestig deelnemers. Van deze jonge agrariërs won Jan Wouter van Noord waarmee hij zich de Nederlands kampioen in het beoordelen van vee mag noemen. Het gebeuren tussen IJssel en Stadskazerne trok het nodige bekijks.

NK Veebeoordelen

Bort Koelewijn, burgemeester van Kampen, en Bart van der Hoog openden zaterdagmorgen met een kort woordje de wedstrijd veebeoordeling. Van der Hoog is dagelijks bestuurder en portefeuillehouder melkveehouderij bij NAJK, de organisatie die het kampioenschap organiseert samen met CRV. NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt) is een belangenvereniging voor agrarische jongeren (16-35 jaar) en CRV Holding BV is een coöperatieve veeverbeteringsorganisatie met als aandeelhouders de Nederlandse coöperatie CR Delta en de Vlaamse coöperatie VRV vzw. Koelewijn benoemde zijn gemeente Kampen als een agrarische gemeente door onder andere Kampereiland waar zo’n 5000ha verpacht wordt en zo’n 3000 koeien zouden rondlopen. Van der Hoog wees op het lange bestaan van het kampioenschap dat al in de jaren dertig van de vorige eeuw gestalte kreeg. ”In de jaren vijftig werd er met Marshallhulp een competitie opgezet”, vertelde hij, ”en het doel is nog steeds te beoordelen wie de beste kijk op vee heeft.”

NK Veebeoordelen

Beoordelingscriteria
De zestig deelnemers waren evenredig vertegenwoordigd uit alle provincies. Niet naar verhouding van het inwonersaantal maar gerelateerd aan het aantal koeien per provincie. Om die reden was Friesland met de meeste wedstrijddeelnemers vertegenwoordigd. De tweekoppige jury bestond uit Erik Nijenhuis, inspecteur CRV, en Arjan van Erp, succesvol koeienhouder in Groningen. Zij vergeleken hun beoordeling van de koeien met die van de deelnemers op respectievelijk de criteria frame (bouw), type (melk- of vleesuitstraling), uier (aanhechting, spenen), beenwerk (stand en gebruik) en algemeen voorkomen. ’s Morgens waren er twee keuringrondes met vijf roodbonte en tien zwartbonte koeien. Na een lunch in de Vier Jaargetijden, even verderop aan de IJsselkade, volgde de laatste ronde waarin zeventien deelnemers ook mondeling hun rangorde en beoordeling van de koeien moesten toelichten. Met drie punten verschil op een totaal van bijna 300 punten won Jan Wouter van Noord namens provincie Drenthe. Tweede werd Rienk Jonkers (eveneens uit Drenthe) en titelhouder Rob Scholten (namens Overijssel) eindigde dit jaar op de derde plaats. Aan nieuwkomer Jan Geert Hoekstra (negende plaats) werd de aanmoedigingsprijs toegekend.

winnaars NK Veebeoordelen
De deelnemers die met een prijs naar huis gingen:
v.l.n.r. Jan Geert, Rob, Jan Wouter en Rienk (foto: Liesbeth Schuurman)

Publiek
Toeschouwers en voorbijgangers keken achter het tentdoek, waar de koeien hun beurt afwachtten, of rond de wedstrijdring(en). Sommigen haalden herinneringen op aan de tijd dat er nog koeien door de voordeur aan de Groenestraat naar buiten kwamen. “Eigenlijk zouden ze nog een ererondje door de Groenestraat moeten lopen”, werd er opgemerkt. Anderen lazen op de informatiebladen gedetailleerd de lichaamsbouw van een koe en welk vlees van welk deel afkomstig is. Dierenarts Geraldine Haverkamp liet grote en kleine mensen de maag en de hartslag van een koe horen en het Rode Kruis was aanwezig in geval van ongelukken. Na de ochtendrondes werden de koeien meteen gemolken want dat was ’s morgens nog niet gebeurd. Het was een gezellig en leerzaam spektakel voor zowel deelnemers als toeschouwers. Twee dames die de naastgelegen modewinkel Speksnijder uitkwamen, liepen verrast tegen de andere dames op. Toen één van hen zag hoe mooi haar vestje bij het stro kleurde, moest er natuurlijk een foto genomen worden.

NK Veebeoordelen

Zie ook:
NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt)
CRV (Coöperatie Rundveeverbetering)
JVC (Jongeren Veeteelt Commissie)


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*