Ommelandvaart verloopt te moeizaam

Bemanning trotseert tegenslag en probeert toch Lübeck te bereiken

De tweede poging van de Kamper Kogge om de Ommelandvaart te voltooien, valt ook in het water vooralsnog. Op de heenreis naar Lübeck lukt het niet om om Denemarken heen te varen en het team dat na het Hanzefestival in Lübeck terugvaart, mag een nieuwe poging wagen. De bemanning probeert nu de historische route af te snijden om zich toch nog in de Noordduitse stad te presenteren.

Ommelandvaart

Meteen na het vertrek vanaf de Stadsbrug (zie onderaan) trad er een vervelend technisch probleem op dat eerst aan de Loswal werd geprobeerd te verhelpen. Toen dat niet lukte, is men doorgevaren naar Harlingen waar het na een dag wel lukte. Het AIS-systeem (”GPS op het water”) werkte maar ten dele en Sander Klos, schipper op de heenreis, vond het onverantwoord om daarmee de open zee op te gaan. Toen Terschelling bereikt werd, bleek de wind te sterk om – zelfs met behulp van de motor – te proberen om de route van weleer om Denemarken op tijd te kunnen voltooien.

Het streven is om binnendoor via het Kielerkanaal alsnog Lübeck proberen te bereiken. Daarvoor moet de Kamper Kogge eerst nog een flink stuk open zee boven de Nederlandse en Duitse kust overbruggen wat betekent dat er ongeveer drie dagen en twee nachten onafgebroken gezeild zal moeten worden. Op Terschelling is de bemanning de tijd doorgekomen zoals men dat in de Hanzetijd wellicht ook deed, namelijk doorwerken op het schip afgewisseld met de verre contreien verkennen waar men verkeert. Op uitnodiging heeft men bijvoorbeeld de beroemde Brandarisvuurtoren bezocht en een strandtocht per huifkar gemaakt.

Hieronder staat een korte video-impressie van het varen. De weersverwachtingen worden nauwlettend gevolgd en men hoopt maandag koers te zetten naar de Duitse Bocht, onder het motto Wel verwaaid maar niet verslagen.

Zie ook:
Vertrek Kamper Kogge naar Lübeck
Videoverslag vertrek Ommelandvaart 2016
HanseKulturFestival in Lübeck
Ommelandvaart 2016
Kamper Kogge

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*