donderdag, april 18, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsOndergrondse restafvalcontainers in de binnenstad

Ondergrondse restafvalcontainers in de binnenstad

-

restafval2

In de gemeente Kampen komen in alle wijken ondergrondse verzamelcontainers, waarin inwoners hun restafval kwijt kunnen. De binnenstad wordt als één van de eerste wijken voorzien van deze ondergrondse restafvalcontainers. De huidige (grijze) restafvalcontainers worden ingenomen en ook het systeem met rode zakken komt te vervallen.

Samen met een klankbordgroep, waarin OVK, wijkvereniging Binnenstad en Stichting Stadsherstel zitting hadden, zijn de locaties van de ondergrondse restafvalcontainers tot stand gekomen. Alle woningen bevinden zich binnen een straal van 150 meter van de dichtstbijzijnde ondergrondse container.

Alle binnenstadbewoners krijgen voor de dichtstbijzijnde container en een tweede container direct in de buurt, een pasje. Zodra de ondergrondse restafvalcontainers in gebruik worden genomen en de pasjes hiervoor zijn verspreid, worden de huidige (grijze) restafvalcontainers ingenomen. Naar verwachting gebeurt dat in de tweede helft van dit jaar. Na invoering van de ondergrondse containers zal stringent gehandhaafd worden op containers die op straat of op het trottoir geplaatst worden.

Bewoners die gebruik maken van rode zakken moeten er rekening mee houden dat dit niet meer kan vanaf het moment dat de ondergrondse inzamelcontainers in gebruik zijn. Er is een korte overgangsperiode, waarin de gemeente nog rode zakken inzamelt.

Bij gebruik van het pasje wordt € 1,90 (tarief 2014) per keer in rekening gebracht. Het maakt daarbij niet uit of veel (maximaal 60 liter) of weinig afval aangeboden wordt.

Wethouder Martin Ekker legt uit waarom de gemeente Kampen overgaat naar de ondergrondse restafvalcontainers: “We willen in Kampen afvalscheiding stimuleren, zodat zoveel mogelijk nuttige grondstoffen (zoals plastic, papier, gft) uit het restafval gehaald kunnen worden. De nieuwe wijze van inzamelen (ondergrondse restafvalcontainers) maakt mensen nog meer bewust van het nut van afvalscheiding waardoor de hoeveelheid restafval afneemt. Dit brengt tegelijk een kostenverlaging voor de burger met zich mee. Hoe minder restafval, hoe lager de kosten. We vinden het daarnaast ook belangrijk dat de huidige grijze restafvalcontainers verdwijnen uit het straatbeeld. Dit maakt de gemeente niet alleen aantrekkelijker, het verbetert ook de leefbaarheid. En tot slot, door de nieuwe manier van inzamelen hoeft de vuilniswagen minder vaak door de binnenstad te rijden.“

Inloopbijeenkomsten
Op dinsdag 15 april en woensdag 16 april worden tussen 16.00 en 19.00 uur inloopbijeenkomsten in het stadhuis van Kampen gehouden. Mochten er nog vragen zijn, dan kan men binnenlopen op een van deze dagen of een e-mail sturen naar binnenstad.ondergronds@kampen.nl.

De inzameling van de overige nuttige grondstoffen (gft, plastic, oud papier) verandert niet. Meer informatie is te vinden op de afvalkalender of via de afvalapp (te vinden op: www.mijnafvalwijzer.nl).

Gerelateerde berichten

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen