Tijd voor onderhoud Kamper Kogge

Vrijwilligers maken de middeleeuwse reconstructie winterklaar

Wie op een donderdag langs de Kamper Kogge loopt, hoort verdachte geluiden onder het tentzeil vandaan komen. En inderdaad wordt er onder het grote witte doek, dat de kogge beschermt, hard gewerkt. Het is tijd voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt na de soms intensieve inzet afgelopen jaar van het Kamper icoon.

onderhoud Kamper Kogge

Veel vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge helpen op donderdag een handje om het schip weer piekfijn in orde te maken. Het tentzeil (maatje XXXL – zie onderaan) is begin dit jaar gemaakt door het Kamper bedrijf Atlas Zeilmakerij om de zwammen te bestrijden die eind vorig jaar het schip plaagden. Daarna bleef het doek natuurlijk nuttig als beschutting en bescherming. Daaronder is het op donderdag zowel boven- als benedendeks een drukte van belang. Zaagsel ligt wijd verspreid over het dek, evenals stukken hout en gereedschap zoals schaafmachines.
onderhoud Kamper Kogge

Het schoverzeil en de bonnetten zijn met vereende krachten van de mast verwijderd. Samen met het nieuwe hoofdzeil, dat begin dit jaar is gemaakt in Lelystad na een succesvolle geldinzameling (zie onderaan), is het op de zeilzolder gehangen. Het touw- en houtwerk wordt gecontroleerd en waar nodig gerepareerd en geconserveerd. Elk jaar wordt een volgend stuk dek gerenoveerd en alles geschiedt onder het toeziend oog van de bouwmeester, Kees Sars, die nog steeds betrokken is bij één van zijn grootste projecten van historische scheepsbouw. Op de Koggewerf wordt intussen de ra opnieuw ingeteerd.

onderhoud Kamper Kogge

De Kamper Kogge heeft een druk en succesvol jaar achter de rug. Na vorig jaar King’s Lynn aan de oostkust van Engeland bezocht te hebben, gaf de reconstructie van hèt handelsschip uit de Hanzetijd dit jaar acte de présence op het Hanzefestival in Lübeck (zie onderaan). De heen- en terugreis verliepen volgens de Ommelandvaart van destijds waarmee die eindelijk geslaagd werd herhaald, al dreigde bij terugkeer de Lorelei van Kampen roet in het eten te gooien (zie onderaan).
onderhoud Kamper Kogge

De kogge vormt het middelpunt van de Koggewerf aan de Noordweg in Kampen maar vanuit de Koggewerf worden nog veel meer activiteiten georganiseerd of gestart, zoals gisteren een feestelijke stadswandeling en aanstaande maandag een bedrijfspresentatie die de koggevrijwilligers zullen verlevendigen. Tot in de uiterste, donkerste hoekjes wordt de kogge geïnspecteerd. Alles wordt goed geconserveerd en in de olie gezet. Een grote schoonmaak completeert de winterbeurt en de dankbare inzet van vele vrijwilligers. Sommigen van hen stellen zich zo bescheiden op dat ze niet herkenbaar in beeld hoeven. De Kamper Kogge is onder zeil maar slaapt niet.

onderhoud Kamper Kogge

Zie ook:
Kamper Kogge zet koers naar Engeland (2015 – video)
Enorme tent beschermt Kamper Kogge|
Dank vanuit stichting voor steun en donaties
Kamper Kogge in Lübeck gearriveerd (video)
Kamper Kogge bijna verleid op de IJssel


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*