donderdag, april 18, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsOndertekening ondersteuningsplan Passend Onderwijs

Ondertekening ondersteuningsplan Passend Onderwijs

-

Gemeente Kampen en reformatorisch onderwijs ondertekenen ondersteuningsplan Passend Onderwijs

Op donderdag 13 maart 2013 voert wethouder Lidi Kievit namens de gemeente Kampen met het reformatorisch onderwijs op overeenstemming gericht overleg (OOGO) over de ondersteuningsplannen voor het basis- en voortgezet onderwijs, die zij hebben opgesteld in het kader van het Passend Onderwijs. Het overleg wordt bekrachtigd door ondertekening van een verklaring dat de gemeente op hoofdlijnen akkoord gaat met deze ondersteuningsplannen.

Passend onderwijs
Er komen grote veranderingen aan in het onderwijs en bij de gemeente. Per 1 augustus 2014 gaat het passend onderwijs van start. Dat betekent dat scholen een zorgplicht hebben om elk kind een goede onderwijsplek te bieden. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Op 1 januari 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor alle zorg voor de jeugd (de nieuwe Jeugdwet). Passend onderwijs en zorg voor jeugd hebben veel raakvlakken. Daarom is het belangrijk de plannen op elkaar af te stemmen om effectief en snel preventieve ondersteuning te bieden aan kinderen en ouders, die ondersteuning nodig hebben bij opgroeien, opvoeding en onderwijs.

Samenwerking reformatorisch scholen
Het reformatorisch onderwijs heeft zich verenigd in twee landelijk samenwerkingsverbanden. Eén voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Binnen deze samenwerkingsverbanden spreken de afzonderlijke scholen af hoe zij voldoen aan hun zorgplicht. Deze afspraken moeten zij uiterlijk 1 mei 2014 vastleggen in een ondersteuningsplan. Dit plan laat zien welk niveau van ondersteuning afzonderlijke scholen bieden, hoe zij de middelen voor extra ondersteuning verdelen en inzetten, hoe men ondersteuning toewijst, hoe de verwijzing naar speciaal onderwijs gaat en hoe men ouders informeert over het hele proces.

In de wet is geregeld dat gemeente en schoolbesturen met elkaar op overeenstemming gericht overleg (OOGO) voeren over de ondersteuningsplannen van het onderwijs en over het toekomstige gemeentelijke beleidsplan jeugdzorg. Later dit jaar vindt er een OOGO plaats over het beleidsplan Jeugd dat voor 1 januari 2015 door de gemeenteraad moet zijn vastgesteld.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen