Op 9 en 10 september is het Open Monumentendag. Een heerlijk weekend om in de historie te duiken en unieke historische plekken te bezoek en mooie verhalen te horen. De IJsselbiënnale heeft voor de kunstwerken ongekende locaties uitgezocht waaronder bijzondere gebouwen, sluizen of historische havens. Allemaal te zien in het weekend van 9 en 10 september tussen 10.00 en 18.00 uur.
Bij jou in de buurt vind je bijvoorbeeld het werk van kunstenaar Wouter Klein Velderman. Hij brengt in het landschap bij Zalk de verdwenen Havezate De Buckhorst tot leven. Berend Hendrik Bentinck, gouverneur van Overijssel die de naam Van Buckhorst aannam, was de laatste bewoner. Het kasteel in is 1841 gesloopt. De huidige bewoners hebben een nieuwe en eigentijdse wijze gevonden om deze Havezate terug te brengen. Naast Buckhorst zijn ook andere Nederlandse kastelen te zien. Ze zijn ‘op visite’ bij Buckhorst. Gaan we jou daar ook tegenkomen?
De Centrale Harculo (IJsselcentrale) in Zwolle is een indrukwekkend industrieel monument. Voor kunstenaar James Beckett zijn historische overblijfselen het vertrekpunt voor zijn kunstwerk geweest. Daar waar de voormalige elektriciteitscentrale wacht op een nieuwe toekomst lijkt hij een deel van de gevel zorgvuldig uit het gehavende geheel te hebben ‘gered’. Het staat in het industriële landschap, solitair en stevig, maar ook kwetsbaar.
De Koggehaven in Kampen is dit weekend een uniek historische locatie. Daar is het werk van Lara Almarcegui te zien. Haar videokunstwerk laat de reis van het zand zien. Kom eens kijken naar iets dat eigenlijk zo gewoon lijkt maar toch bijzonder is. Waarom? Omdat we er nooit bij stilstaan. Elke dag zijn er duizenden schepen zand die gebruikt worden voor de nieuw te bouwen wijken, dorpen en steden: een constante transformatie van Nederland. De Koggehaven is ook vanuit de Hanzetijd een plek waarvandaan materiaal werd vervoerd om mee te bouwen. De moeite waard om naar toe te fietsen!
IJsselbiënnale 2023
De IJsselbiënnale is nog te zien t/m 17 september. Onder de titel ‘Grondtonen’ zoomen 27 kunstenaars dit jaar in op aarde, bodem en grond en de gevolgen van de klimaatverandering. Naast de buitententoonstelling is er een keur aan culturele en duurzame activiteiten. Een fietsroute van ruim 120 kilometer leid je in mooie afwisselende etappes langs alle kunstwerken, activiteiten én maar liefst zes Hanzesteden. Voor meer informatie: https://ijsselbiennale.nl/ijsselbiennale-2023/buitententoonstelling-2023/