Ook in 1958 -1959 Rustige jaarwisseling in Kampen

Met dank aan de beheerder van de Facebookpagina Kampen in’t verleden (en het Frans Walkate Archief) werd onze redactie getipt en gewezen op een oud krantenartikel uit het toenmalige Nieuw Kamper Dagblad, tegenwoordig de Stentor.

In het betreffende artikel werd uiterst gedetailleerd weergegeven wat er zich tijdens de jaarwisseling van 1958 – 1959 had afgespeeld…

Het artikel:

Kampen vierde rustig Oudejaarsavond
“Tot 12 uur was het in onze goede stad Kampen op oude-jaarsavond rustig. Hier en daar vloog een gillende keukenmeid, of werden de bewoners van het rustige genoegen dat het oliebollen eten, het luisteren naar Wim Kan en het kijken naar Toon Hermans verschaft, opgeschrikt door een rotje of een donderslag. Maar dat was dan ook alles. Na twaalf uur kwam er evenwel enige deining in de stad en Brunnepe door de moedwil van jongelieden, die zich voorgenomen hadden het Nieuwejaar eens ruig in te zetten. De politie moest optreden en kon dat ook niet al te zachtmoedig afdoen. Bij het “schieten” met melkbussen (waarin carbidgas tot ontploffing werd gebracht, zodat de deksel een eind-weegs de lucht in ging) werd het 17 jarige meisje S. uit de Van Blommesteinstraat aan het hoofd gewond door een aansuizende deksel. Dit gebeurde in Brunnepe.”

“Eveneens in Brunnepe nam een aantal jongelui een agressieve houding tegenover de serveillerende politie aan. Er werd met stenen gegooid naar de uitrukauto en naar de agenten. De politie voerde met de gummistok en charge uit, die blijkbaar doeltreffend was:”de rust keerde weer. Omstreeks 2 uur verschenen op het van Heutszplein jonglieden met melkbussen. Om meer ongelukken te voorkomen werden die door de politie in beslag genomen. Om half 3 was het in heel de stad rustig. Mede dank zij het feit dat een aantal stadsgenoten, dat de Oudejaarsavond met “Bachus” hadden gevierd, op het politiebureau een gastvrij onderdak had gevonden.” 

 

 


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*