woensdag, mei 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsOok PvdA Kampen kritisch over WorkFast

Ook PvdA Kampen kritisch over WorkFast

-

pvda logo

Onlangs klonk er vernietigende kritiek van het programma EenVandaag over de omstreden WorkFast methode waar de gemeente Kampen sinds een jaar mee werkt om mensen uit de bijstand te krijgen. “Intimiderend en kleinerend” zo oordeelde het actualiteitenprogramma en bovendien bleek uit onderzoek dat de resultaten tegenvielen.

De PvdA Kampen heeft al langer vraagtekens bij de methode en is na het stellen van vragen vorig jaar doorgegaan met haar onderzoek naar de methode. Samen met FNV lokaal werden ervaringen verzameld van cliënten. “Wij waren met stomheid geslagen. In sommige gevallen kan je spreken van mensonterende situaties en doet de methode meer kwaad dan goed”, aldus Arian Holtland, beoogd commissielid voor de PvdA. Reden voor de PvdA-fractie om wederom kritische vragen te stellen aan het college. Holtland benadrukt dat de PvdA graag mensen aan het werk wil hebben, maar dan wel op een manier die mensen in hun waarde laat. Holtland vervolgt: “Wij willen het college vragen of ze de kritiek (h)erkennen. Wat ons betreft komt er zo snel mogelijk een goede evaluatie van de methode. Als blijkt dat de landelijke kritiek ook voor Kampen geldt en de ervaringen die wij hebben verzameld geen incidenten zijn moeten we onmiddellijk met WorkFast stoppen!”

Vragen aan het college inzake de methode Workfast

De laatste tijd is er veel roering ontstaan via o.a. landelijke media voor de methode van Workfast om mensen snel uit een uitkeringssituatie te krijgen. Onder andere door een item van EenVandaag. Het zal u niet ontgaan zijn…

In het verleden heeft de PvdA al eerder kritische vragen gesteld over het functioneren van Workfast in Kampen (8 april 2013). Wij hebben nauwe contacten gelegd met o.a. FNV en collega-partijen waarbij een dossier met praktijkervaringen wordt aangelegd. Voor een bepaalde doelgroep en in een bepaalde economische situatie van voldoende baanaanbod zal de methode ongetwijfeld goede resultaten kunnen bewerkstelligen. Echter in een tijd van ernstige krapte op de arbeidsmarkt, waarbij mensen vele teleurstellingen en inbreuk op eigenwaarde tegenkomen hebben wij hier ernstige vraagtekens bij.

Wij hebben gesproken met meerdere ervaringsdeskundigen en kunnen diverse concrete voorbeelden laten zien van mensonterende situaties.

Wij zouden graag van u willen weten of de hernieuwde discussie aanleiding is voor het college om in te grijpen in deze methode die, zo lijkt het, meer kwaad dan goed doet met mensen.

Wij hebben de navolgende vragen aan uw college:

 1. Bent u bekend met de nieuwste kritische uitingen in de (landelijke) media?
 2. Wat vindt u daar van?
 3. Bent u met ons van mening dat sturingscijfers en resultaten belangrijk zijn, maar dat daarbij een zekere humaniteit en respect voor, soms schrijnende, individuele situaties ver boven staat?
 4. Voldoet de methode Workfast aan uw verwachtingen, zowel kwantitatief, als kwalitatief, als wat betreft duurzaamheid van de ‘oplossingen’?
 5. Deelt u de kritiek op de methode die als intimiderend en kleinerend wordt bestempeld?
  Zo ja, wat gaat u daar aan doen?
  Zo nee, waarom niet?
 6. Bent u bereid om in gesprek met uitvoerders en cliënten van Workfast te komen tot een mildere en meer passende aanpak?
 7. Wanneer kan de raad een kwalitatieve evaluatie tegemoet zien?
 8. Bent u bereid om de methode te bevriezen tot dat deze kwalitatieve evaluatie daar is?
 9. Bent u bereid uw visie concreet te communiceren met cliënten?
 10. Bent u bereid actief te zoeken naar alternatieven?

Tot zover de vragen van de PvdA-fractie.

Graag breng ik u nog even in herinnering dat het de vorige keer dat onze fractie hier schriftelijke vragen over stelde bijna 3 maanden duurde voordat er antwoord kwam. Hopelijk lukt het u in dit geval om iets sneller te reageren…

Gerelateerde berichten

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen