zaterdag, juli 20, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsOp bezoek bij een imker tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen

Op bezoek bij een imker tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen

-

foto's jeugdimkers 016

In het weekend van 13 en 14 juli openen de nodige Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek tijdens de vierde Landelijke Open Imkerijdag. Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij.  Ook de Kamper Bijenvereniging organiseert dit evenement voor de 4 e keer. Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby.

openimkerdag09-07-2011 004

 

Wat is er zoal te beleven? Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Vers gewonnen honing is te proeven, u kunt in een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien. Het is vast wel wennen aan al dat gezoem om u heen, maar veilig in een bijenpak, of bij een demonstratie kast met de bijtjes veilig achter glas opgeborgen, zult u merken dat bijen helemaal niet eng zijn.

In Kampen op de bijentuin kunnen jeugdimkers u vertellen hoe leuk bijenhouden is. Wij proberen een aantal jeugdimkers op te leiden tot imker. Daarvoor hebben we een aantal kleine volkjes opgezet, met jonge door onze vereniging zelf gekweekte zachtaardige koninginnen. Met zo’n klein volkje kunnen ze een schat aan ervaring opdoen om eventueel met plezier imker te worden


Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

Op www.bijenhouders.nl vindt u de deelnemende imkers en openingstijden en meer informatie van de landelijke bijenverenigingen.

Op de volgende adressen in Kampen en IJsselmuiden:

– Adres 1 Kinderboerderij Cantecleer,        Buitensingel 3 Kampen

– Adres 2 Aannemer Wim Selles,                Blekersweg 13 IJsselmuiden,of

Burgemeester van Engelenweg 35

– Adres 3 De Bijentuin aan de Noordweg 129, voorheen hervormd jeugdgebouw de Riette. In de Bongerd.

openimkerdag09-07-2011 009

 

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen