Op reis met clown Tess deel 2 (met videoverslag)

rebekka1

 

De reis van clown Tess door Oeganda is inmiddels over de helft. Global Clowning heeft de hoofdstad Kampala verlaten en de groep is dieper het land ingetrokken. In ons tweede videoverslag geeft Rebekka opnieuw een inkijkje in de belevenissen op haar reis.

Door:Annelies Strikkers

 

KampenOnline blijft contact houden met Rebekka op haar reis en wat ze ons vertelt maakt indruk.
‘ Onderweg ontmoetten we een Nederlandse missionaris met zijn vrouw, ze hebben een eigen melk, kaas en yoghurt boerderij met zo’n 20 koeien. De producten verkopen ze aan plaatselijke restaurants. De man maakt eten voor de koeien klaar met een machete. Als ik me bedenk wat dit werktuig voor gruwelijk verleden heeft in dit land, dan wordt het beeld van de oorlog me duidelijk. De beelden van Rwanda kent iedereen wel, maar ik heb nooit veel geweten van de burgeroorlog in Oeganda. Nu ik hier door het land trek merk ik dat het z’n sporen wel nagelaten heeft. Mensen praten er niet graag over, ze willen natuurlijk ook gewoon door, maar ik merk dat het wel diep zit nog.’

‘Het verschrikkelijke van de burgeroorlog kwam goed naar voren toen ik Maria ontmoette. Ze vertelde me dat haar man 30 jaar geleden door rebellen is vermoord. Ze heeft sindsdien haar 3 kinderen grootgebracht en is weer gaan wonen in haar vaders huis. Door dit soort verhalen word ik er weer aan herinnerd hoe de burgeroorlog en het dictatoriale regime hele families heeft verstoord en verwoest. De ontmoeting die ik had met de weduwen, allemaal in het geel gekleed, vond ik erg bijzonder.’

rebekka2

Rebekka op de foto met de weduwen, ze hebben allemaal een familielid verloren in de burgeroorlog en steunen elkaar:

‘Ik ben erg onder de indruk van de creativiteit van de kinderen hier in Oeganda. Slierten van bomen gebruiken ze als springtouw en plastic balletjes aan elkaar gebonden met touw gebruiken ze als voetbal. Met de weinige middelen die ze hebben, weten ze toch erg mooie dingen te maken waarmee ze kunnen spelen. En spelen doen ze zoals elk kind erg graag.’

Rebekka (clown Tess) is inmiddels alweer bezig met een project in Lira, een stad met 120.000 inwoners. Binnenkort een videoverslag van haar belevenissen daar, hier op Kampenonline.

Wilt u Clown Tess nog steunen op haar reis door Oeganda? Klik dan HIER.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*