donderdag, juni 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeOverijsselOp zoek naar nieuwe drinkwaterbronnen in Salland

Op zoek naar nieuwe drinkwaterbronnen in Salland

-

Dit voorjaar gaat Vitens van start met veldonderzoeken in Salland om de bodemopbouw te onderzoeken, een cruciale stap in het vinden van nieuwe bronnen voor drinkwater. Met de stijgende vraag door bevolkingsgroei, economische ontwikkelingen en klimaatverandering, richt het onderzoek zich op het gebied tussen Zwolle en Ommen.

Gedeputeerde Martijn Dadema van de provincie Overijssel benadrukt de noodzaak van stappen om elke Overijsselaar van kwalitatief drinkwater te voorzien.

Jelle Hannema, voorzitter van de Raad van Bestuur van Vitens, erkent de groeiende behoefte aan drinkwater en benadrukt het belang van deze onderzoeken voor toekomstige leveringszekerheid.

Sinds de jaren 90 beschermt de provincie Overijssel het grondwater in Salland. In 2023 werd na uitgebreid onderzoek het noordelijke deel van de boringsvrije zone als meest geschikt bevonden.

Diepe grondwaterwinning, onder de dikke kleilaag na de ijstijd, is de focus. Het potentieel voor 6-10 miljoen kuub water per jaar in Salland wordt nader onderzocht. Veldonderzoeken starten dit voorjaar om bodemopbouw en waterkwaliteit in kaart te brengen.

De zoektocht naar een nieuwe bron is een zorgvuldig proces. In 2027 verwacht Vitens een definitief besluit te nemen over de hoeveelheid water en de locatie. Uiteindelijk zal de provincie Overijssel beslissen over de vergunning voor grondwaterwinning.

Vitens streeft naar een 100% duurzaam drinkwatersysteem met positieve impact op mens en natuur in 2030. Blijf op de hoogte van onze ambitieuze reis naar duurzaamheid via onze strategie “Elke druppel duurzaam in 2030”. #Drinkwater #Salland #Duurzaamheid

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen