Open brief aan de raad over financiële gevolgen uitspraak Raad van State

170

De les van de uitspraak van de Raad van State over Reeve, open brief aan de gemeenteraad van Kampen (16 februari 2015)
Beter voor 21 miljoen dan voor 60 miljoen het schip in.

Geachte raadsleden,

In de commentaren op de uitspraak van de Raad van State over de Bypass en dorp Reeve ging het vaak over geld. Kampen zou al 30 tot 40 miljoen in het project hebben gestoken en nog veel meer gaan verliezen als de woningbouw niet door zou gaan. Reden voor sommigen om nu al te pleiten voor het indienen van een nieuw bestemmingsplan woningbouw.
Die cijfers kloppen niet: Aan plankosten is ongeveer 7,5 miljoen euro uitgegeven, aan de schikking met Consortium de Dijken ongeveer 8 miljoen, aan verwerving van 112 hectare grond voor Reeve ongeveer 10 miljoen euro. Deze grond heeft een agrarische waarde van ongeveer 4,5 miljoen euro (gerekend met 4,5 euro per meter). In totaal gaat het dus om een verliespost van ruim 21 miljoen euro.
Het pleidooi voor een nieuw bestemmingsplan Reeve klopt evenmin.
In de notariële verkoopaktes van de gronden (in te zien bij het Kadaster) voor de bypass is bepaald dat de boeren die in 2006-2010 hun land aan Kampen verkochten een bedrag van gemiddeld 9 euro per meter kregen- dat is 90.000 euro per hectare. Dat zou aangevuld worden met nog eens 90.000 euro per ha. op het moment dat er op dat land woningen zouden verrijzen. In de boeken van het grondbedrijf staan deze gronden echter genoteerd voor een boekwaarde van 18 euro of meer en niet voor 9 euro. Dat maakt dat de strop nu groter lijkt dan die in werkelijkheid is.
Voor de 112 hectare grond voor dorp Reeve moet dus nog ruim 10 miljoen euro betaald worden. De bijdrage van Kampen aan de klimaatdijk bedraagt 2,2 miljoen euro. Een onderzoek naar de haalbaarheid van woningbouw in Reeve en het maken van een nieuw bestemmingsplan zijn niet gratis, reken maar op 50.000-100.000 euro kosten. Bij elkaar opgeteld zitten we dan al weer op bijna 12,5 miljoen euro nieuwe kosten.
Wie het rapport van Bureau Middelkoop Second second opinion IJsseldelta-Zuid, Kampen uit 2013 erbij pakt, dat op verzoek van de voltallige gemeenteraad is opgesteld, kan daar lezen dat er meer dan 60 miljoen euro in Reeve zou moeten worden gestoken voordat de wijk ook maar één euro op zou brengen. En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat er objectief gezien – zoals de RvS dat omschrijft – geen regionale vraag aangetoond kan worden. (In Kampen zelf bedroeg de leegstand in 2013 5,8%, tegen 2,5% gemiddeld in Nederland; Bron: CBS)
De oude gemeenteraad was voldoende gewaarschuwd. U moet als nieuwe raad niet in de valkuil van de oude raad stappen en opdracht geven tot het opstellen van een nieuw bestemmingsplan Reeve. Wat u wèl moet doen is het College opdracht geven om ten
1e de klimaatdijk te schrappen en ten 2e te gaan onderhandelen over de betaling van bijna 15 miljoen euro aan de Provincie Overijssel voor de gronden van Reeve. Dat bedrag is twee maal te hoog (nabetalingen aan boeren hoeven niet te worden verricht) en die betaling dient geschrapt te worden. Het was vooral de Provincie Overijssel die van de bypass een blauwe bypass wilde maken en woningbouw wilde realiseren, de zogenaamde ‘integrale gebiedsontwikkeling’ – en voor dat wensdenken moet niet alleen de gemeente Kampen bloeden.
Alleen zo kunnen de verliezen beperkt worden.

Naschrift 17 februari: Wethouder Veldhoen stelde tijdens de Commissievergadering dat het rekenwerk van de Werkgroep niet klopte. Wat dan wel de juiste cijfers en berekening zijn, meldde hij niet. Alleen op het punt van de schikking met Consortium De Dijken werd hij concreet: Het zou hier gaan om een bedrag van 3,2 miljoen euro. In een persbericht van de Gemeente Kampen van 4 maart 2014 wordt echter over ‘een negatief resultaat van 8,3 miljoen euro’ gesproken. Klik hier voor het persbericht: http://www.kampen.nl/artikel/gemeente-kampen-sluit-overeenkomst-met-consortium-de-dijken-over-dossier-grondbank.htm

Zie ook http://www.zwartendijk.nl/nieuws/index.asp?ItemID=274&pcid=&loc=

Stichting Werkgroep Zwartendijk, Bart Zeven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP