Open brief G.B.K. aan Wethouder Veldhoen

Ingezonden

Geachte wethouder Veldhoen,

Het was me het avondje wel, afgelopen donderdagavond. U weet wel, de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling. Duurde bijna 5 uur! Vooral agendapunt 8, het raadsvoorstel “Maatregelen Knoop Station Kampen 2017” was toch wel erg bijzonder te noemen. Wij denken dat de meeste raadsleden dit ook vinden.

U had het over de IJsselkade waar auto’s keren en fietsers auto’s links moeten inhalen om niet getroffen te worden? U had het over de wet van Democratie? Minimale maatregelen die vatbaar zijn voor subsidie vanuit Den Haag. Voordeel van de twijfel. U had het over het pakket onverkort invoeren anders krijgen “ze” 90.000 euro terug. U zei: “Als men er voor kiest om 10 minuten voor de brug stil te gaan staan, wat dan nog? Maar er staan er ook wat tussen die er sneller over willen. En daar doen we het voor”.

SGP had het over agrarisch verkeer over de Molenbrug. Over fietsers met een koptelefoon op, of fietsend met z’n drieën. Gevaarlijk, ja. Er werd niet gesproken over snelheid van die agrarische voertuigen. Hoe hard die wel niet rijden. Die mogen wettelijk maar 25 km/u rijden maar rijden veelal 40 of 50 km/u. U had het over overlast op de Veilingweg, met name bij de drempel. Waar soms vrachtverkeer met een te hoge snelheid overheen dendert met trillingen en lawaai tot gevolg. En waar een vervoerder op aangesproken werd. En waar het nu rustiger is.

U hoort op dat moment dat er bussen komen vanuit Friesland voor Hoornbeeck en Pieter Zandt. Als die bij groen licht de brug over willen, dan moeten ze eerst het verkeer van de brug door laten rijden omdat ze anders de draai niet kunnen krijgen. Er was zelf een inwoner van Genemuiden die, als er 3 bussen in de rij staan, op het punt stond om de IJssel over te zwemmen. U raadde hem dat af. En nu komt het: links af de brug op niet meer moet. Niet meer moet? Maar waar stond dat dan? Niet in de stukken. Nee, maar wel op een tekening.

Beste meneer Veldhoen. Dit is geen spontane “Ik dacht, ik zet er een test tussen” zoals de Stentor schreef. Misschien eerder onder druk van Kampen Bereikbaar (regionaal bedrijfsleven, provincie Overijssel, gemeenten Zwolle en Kampen en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu)? Dit is wat u letterlijk zei in de commissievergadering: “Ik ga regelmatig over die linksaffer. Er staan daar niet veel mensen te wachten om linksaf die brug op te gaan en je kunt er maar met 3 auto’s door want dan gaat ie weer op rood. Het is 10 seconden per keer, elke keer opnieuw. En als we die 10 seconden kunnen gebruiken op die kruising/knooppunt om het rechtdoor gaande verkeer of het andere afbuigend verkeer wat daar nog steeds mag meer doorrijsnelheid te geven dan zeg ik dan moeten we die 10 seconden per keer van de Zwolseweg daarvoor gebruiken om al het andere verkeer sneller over die kruising te krijgen.”

Maar meneer Veldhoen. Dit is echt een broodje aap verhaal. Dit gaat helemaal nergens meer over want als u ons toestaat willen wij even 2 dingen opmerken:
1: die 10 seconden, waarover u het heeft, die kloppen niet. Het zijn er 7 om precies te zijn. Meten is weten. 30% minder dan u beweerde. Dus als u toch regelmatig over de “linksaffer” bent gekomen om die te testen, zoals u zei, waarom dan niet zelf even de tijd opgenomen? Tijd om links af de brug op te rijden is er meer dan genoeg!

2: het afslaand verkeer dat de stadsbrug op wil, staat het rechtdoor- en afslaand verkeer IJsselmuiden niet in de weg. Dat verkeer staat nl. in een apart voorsorteervak. Dat u dat niet is opgevallen al die keren dat u de “linksaffer” nam.
Dus hoe u denkt meer doorrijsnelheid te genereren voor het verkeer op de Zwolseweg richting Frieseweg en IJsselmuiden door de afslag richting de brug eruit te halen? We horen het graag tijdens de komende raadsvergadering.

Met vriendelijke groet,
Gemeente Belang Kampen


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673