Open huis rechtbank Zwolle

Rechtspraak is openbaar, maar niet altijd. Waarom worden sommige zaken achter gesloten deuren behandeld? En wat speelt zich daar eigenlijk af? Wie daar meer over wil weten kan zijn hart ophalen op woensdag 10 september. Dan is het publiek tussen 13.00 en 16.00 uur welkom bij het gerechtsgebouw aan de Schuurmanstraat 2 in Zwolle. Het thema van dit jaar is ‘Open over openbaarheid’.

week-van-de-rechtspraak-01-01De meeste zittingen bij de rechtbank zijn op doordeweekse dagen voor iedereen toegankelijk. Juist bij het open huis van 10 september worden er zittingen nagespeeld die normaal gesproken achter gesloten deuren zijn. Naast de zittingen is ook het cellengebied open, kun je in gesprek met een rechter, officier van justitie of een advocaat of maak je een selfie in een toga. Ook vertelt een rechter-commissaris in strafzaken over haar werk dat nooit zichtbaar is voor het publiek; een unieke kans om alles te weten te komen over voorgeleidingen, getuigenverhoren of huiszoekingen.

Diezelfde avond is in het Zwolse gerechtsgebouw vanaf 19.30 uur, in samenwerking met dagblad De Stentor en Hogeschool Windesheim, een debat over transparantie in de rechtspraak.rechtbank

Tijdens de ontmoetingen en rondleidingen is er alle ruimte om ook andere vragen over rechtspraak aan te snijden. Hoe scheiden rechters bijvoorbeeld feiten van emoties? Wat is de functie van de toga? Welke rechten heb je als slachtoffer van een delict? Door zaken in het openbaar te behandelen, maken rechters hun werk inzichtelijk en hun optreden controleerbaar. Alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland besteden aandacht aan dit belangrijke principe tijdens de Week van de Rechtspraak, die van 8 tot en met 14 september wordt gehouden.

Een overzicht van het programma van de rechtbank Overijssel in Almelo en Zwolle of dat van alle andere gerechten is te vinden op www.weekvanderechtspraak.nl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*