“Het is niet te begrijpen waarom iemand dit doet!”
Boos kan hij er niet meer om worden, verbaasd en verdrietig misschien wel. Edwin Burgman (Cultureel Podium ’t Ukien ) praat vol verbazing en afschuw over de door hem opnieuw aangetroffen grote hoeveelheid incontinentieluiers in het Groene hart van Kampen.
“Dan moet je nagaan, dit is alleen nog maar dat wat zichtbaar is, dan hebben we het nog niet eens over dat wat op de bodem ligt. Stel je voor dat iemand hier elke dag langs komt en misschien elke dag wel 1 of meer luiers dumpt…” De luiers zitten vol met chemicaliën en mogelijk ook medicijnresten die het water ernstig vervuilen. “Gooi ze desnoods in onze afvalbakken die buiten staan bij het MFC aan de Korteweg, dan worden ze tenminste netjes afgevoerd!”
Vorig jaar werden tijdens een jaarlijkse schoonmaak actie in het stadspark van Kampen (alleen al door vrijwilligers) een zestigtal gebruikte incontinentie luiers aangetroffen en opgeruimd. De luiers werden toen ook aangetroffen in de sloten langs de Buitensingel, Korteweg en de Flevoweg. De gemeente Kampen geeft aan dat dergelijke meldingen altijd doorgegeven worden aan het waterschap. Ook vorig jaar werd officieel melding gemaakt van de aangetroffen vervuiling bij het Waterschap.

Een dergelijke vervuiling kan volgens Burgman een grote impact hebben op de kwaliteit van het oppervlaktewater. Volgens Herald van Gerner van het waterschap Drents Overijsselse Delta is er vorig jaar adequaat actie ondernomen en is de vervuiling grotendeels opgeruimd: “ Als wij die luiers hebben opgeruimd, dan gaat er altijd wat ‘organisch materiaal’ misschien het water in, maar het water stroomt en dat wordt doorgespoeld dus in feite kan het geen kwaad voor de waterkwaliteit, dan moeten er echt ontzettende hoeveelheden in liggen. Als de vervuiling in dezelfde orde als vorig jaar is dan ruimen wij dit netjes op en dan is eigenlijk de meester vervuiling wel weg. Wat er dan nog in zit zakt naar de bodem of stroomt gewoon weg en wordt weer doorgespoeld met vers water.
Edwin Burgman: “Dat klopt, als het water inderdaad zou ‘stromen’, maar dat doet het niet! De meeste duikers (verbindingen tussen twee waterpartijen) zitten door het slechte onderhoud verstopt met takken, bladeren en andere rotzooi en dus stroomt er niets door, ook daar ligt een taak voor het waterschap.”
Het waterschap Drents Overijsselse Delta gaat ook deze keer weer de sloten zo goed mogelijk leeghalen. Op de vraag of er aangifte gedaan kan worden gedaan is Dhr. Van Gerner duidelijk: “Een aangifte zou kunnen, maar de daadwerkelijke dader achterhalen zou erg moeilijk zijn…”
Comments are closed.