Oosterwolde geniet van ronkende en snerpende motorgeluiden

Vijfde editie historische wegraces Oosterwolde

Zaterdag 1 oktober mogen ze in Oosterwolde weer gaan genieten van ronkende en snerpende motorgeluiden. In een tijdelijk rennerskwartier aan de Groote Woldweg zal een honderdtal raceteams de tenten opslaan. Gedurende het zomerseizoen van 2016 hebben zij op vele plaatsen in het land demonstratiewegraces verreden. De regelmatigheidsdemo in Oosterwolde is de laatste van het seizoen. De organisatie verwacht een grote opkomst, net als vorig jaar. Hier, op een tijdelijk stratencircuit met een lengte van 3600 meter, zal het SAM-kampioenschap immers beslist worden. De toegang is gratis.

Volop vertier
De toeschouwers hoeven zich die dag geen moment te vervelen. Ze kunnen de wedstrijden bekijken – altijd weer spannend – of een kijkje nemen in het rennerskwartier en bij de pitstraat. Gereden wordt in de traditionele inhoudsklassen van 50 tot en met 750cc. Daarnaast een opwindende klasse met zijspanmotoren, de ‘vliegende tapijten’. De coureurs rijden met Europese en Amerikaanse motormerken als Laverda, Ducati, Moto Guzzi, MV Agusta en Benelli, Triumph, Norton en BMW. Bij SAM rijden ook klassiekers die in Japan gebouwd zijn, zoals Yamaha’s, Honda’s, Suzuki’s en Kawasaki’s. De leeftijd van de deelnemende machines ligt pakweg tussen de 25 en 50 jaar. De snelheid is niet het belangrijkst, wel het mooie, originele geluid van de motoren.

De Stichting Aanvullende Motorsport, kortweg SAM, organiseert wegraces, circuitdagen, maar vooral ook racedemo’s voor motoren van vóór 31 december 1987. Daarin onderscheidt SAM zich van andere organisaties, die alleen machines toelaten van vóór 1972 of zelfs 1965.
De demo’s geven een beeld van de wegracesport zoals die destijds was. Het zijn geen snelheidswedstrijden, zoals weleer. De winnaar is degene met de meest regelmatige rondentijden. Dat wil niet zeggen dat er niet sportief gereden mag worden. Het gaat uiteindelijk om het demonstreren van sport- en wedstrijdmotoren van vroeger. Maar voor iedere deelnemer is er respect.

wegrace Oosterwolde


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673