Oud-minister Nawijn: “Wordt maatschappelijke betrokken”.

jongerenraad Nawijn

Vrijdag 27 november j.l. ontving de Jongerenraad Kampen Oud-minister van Vreemdelingenzaken Hilbrand Nawijn. Hij werd verwelkomd door burgemeester Koelewijn.

Na diens opening van de avond stak de in Kampen geboren Nawijn van wal en vertelde smakelijk over de eerste jaren van zijn leven. Een Gereformeerd Vrijgemaakt gezin met maar liefst 10 kinderen, woonachtig aan de Fernhoutstraat. Hilbrand ging naar Helenius de Cockschool in de stad en het gezin Nawijn kerkte aan de Broederweg. Later verhuisde het gezin naar Blokzijl waar Nawijn senior burgemeester werd. Hilbrand ging naar de HBS in Emmeloord en belandde na een studie rechten bij het Ministerie van Justitie in Den Haag.

Nawijn is vooral bekend als bewindspersoon voor de LPF. Een bijzondere ervaring voor de oud-directeur van de IND die aan de wieg had gestaan van deze organisatie en nu als minister verantwoordelijk werd voor deze dienst. Helaas was het kabinet Balkende geen lang leven beschoren en kwam Nawijn na de verkiezingen door middel van voorkeursstemmen in de Tweede Kamer. Dit bleek niet zijn plek te zijn en na enige tijd verliet hij de kamer om zich vooral op de gemeentepolitiek van Zoetermeer te richten. Zijn partij “Lijst Hilbrand Nawijn” is daar al vele jaren één van de grootste partijen. Nawijn vindt veel voldoening in de gemeentepolitiek waar je dicht bij de mensen staat en concreet wat voor hen kan betekenen.

Op de vraag hoe de Jongerenraad jongeren meer zou kunnen betrekken bij de politiek is het antwoord van Nawijn helder: “Zoek de publiciteit, kies een aantal actuele thema’s en laat je zien zodat mensen je leren kennen”. Hij raadt elke jongere aan naast opleiding of werk ook betrokken te zijn bij maatschappelijke zaken. Daar kun je ontzettend veel van leren.