DeltaWonen overhandigt sleutel van De Stadskazerne aan gemeente Kampen

heutsz open huis
Na een grondige restauratie en renovatie is Van Heutsz Kazerne in Kampen op 1 april opgeleverd aan de gemeente Kampen. De Van Heutsz Kazerne draagt vanaf nu de naam ‘De Stadskazerne’. Evert Leideman, directeur/bestuurder van deltaWonen, overhandigt daarom op dinsdag 19 april de symbolische sleutel van het rijksmonument aan wethouder Martin Ekker van de gemeente Kampen.

De Stadskazerne biedt onderdak aan de Bibliotheek, het Stadsarchief, de lokale omroep RTV IJsselmond, de Historische Vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’ en de depots van het Stedelijk Museum Kampen en stadsarcheoloog. Hiermee is de tweehonderd jaar oude kazerne voor het eerst weer bewoond, sinds de kunstacademie in 2004 naar Zwolle vertrok. DeltaWonen betrok al in januari de noordvleugel van de kazerne.

De renovatie startte in 2010 met werkzaamheden aan de gevels. Voorjaar 2014 werd de voormalige exercitieloods (‘de manege’) aan de Buiten Nieuwstraat gesloopt. De gevel is behouden gebleven en maakt nu deel uit van de nieuwbouw. De architect is Martin Kleine Schaars van I’M Architecten in Deventer. De restauratie kwam tot stand met behulp van een subsidie van de provincie Overijssel.
Openingsfeest in september

De officiële opening van De Stadskazerne vindt plaats op donderdag 8 september. Dit is het startsein voor een openingsfeest dat meer dan een week duurt, met festiviteiten en activiteiten voor jong en oud. Tussen nu en de openingsweek verhuizen de participanten gefaseerd naar hun nieuwe plek in de Oudestraat. De Bibliotheek Kampen opent op woensdag 18 mei als eerste haar deuren.