“Ingezonden”
Positieve berichten zijn altijd fijn om te lezen. Zo lazen de kandidaten van de Partij voor Betaalbare Betrouwbare Overheid – PBBO het positieve bericht dat de gemeente Kampen een sluitende begroting kan presenteren. Een ander genoemd positief feit is dat er gemeld wordt dat er geen verdere bezuinigingen nodig zijn. Het klinkt allemaal erg positief. Toch wil ik als lijsttrekker een paar kanttekeningen maken.
Eerlijk zijn richting de burgers
Er is nog al een verschil tussen begrote bedragen en de werkelijke uitkomst ervan aan het eind van het boekjaar. Om een voorbeeld te noemen: in de raadsvergadring van 17 oktober wordt de tweede bestuursrapportage besproken. Wie het stuk goed doorleest constateert dat er positieve en negatieve uitkomsten zijn op een aantal posten. Wie de verschillen met elkaar vergelijkt ziet een negatief resultaat van een kleine 223.000. euro. We hebben het over een deel van het boekjaar. Met allerlei nieuwe regelgeving die op ons afkomt, is het maar de vraag of we in 2014 de zaak sluitend kunnen houden. Vaak zijn er onvoorziene uitgaven. Dus enige voorzichtigheid is op z´n plaats.
Geen ruimte voor nieuw beleid
Een ander minder leuk punt is dat het vrijwel niet mogelijk is om nieuw beleid te realiseren. Stimuleren van de werkgelegenheid is hard nodig. Banen erbij. Dat geeft de burger ruimte om te besteden. Alleen dan kan de middenstand in de binnenstad weer wat lucht krijgen. De middenstand heeft het zwaar te verduren in deze tijd van crisis.
Op pijl houden gezondheidszorg
De kosten van de zorgverzekeringen zijn peperduur. De praktijk is steeds meer betalen en steeds minder voorzieningen in het basispakket. Het lijkt wat prematuur om dit hier te noemen. Toch is het verstandig om alvast vooruit te blikken naar 2015. De drie decentralisaties komen eraan. Jeugzorg, WMO en Participatiewet worden taak van de gemeente. De budgetten worden met een derde deel gekort. Het wordt een uitdaging om goede zorg te blijven verlenen. Dat is nodig. De bevolking vergrijst. Het is de taak van de overheid om solidair te blijven met de chronisch zieken.
Oog houden voor de kleine kernen
De leefbaarheid van de kleine kernen komt steeds verder in de knel. We noemen een voorbeeld: Door de financiën anders te verdelen kan de buslijn 141 naar Wilsum en ´s Heerenbroek blijven bestaan. Wanneer de gemeente meebetaald is de provincie bereid om de lijn in stand te houden. Onze keus is dan om de lijn in stand te houden.
Besparen op externe inhuur
Er is best nog geld vrij te maken voor nieuw beleid en het leefbaar houden van de kleine kernen. Er worden te vaak dure externe adviseurs aangetrokken. Het terugdringen van deze externe inhuur maakt geld vrij voor ander beleid. Het mooiste zou zijn als we daardoor gemeentelijke lasten omlaag konden brengen. Daar heeft ieder baat bij.
Afsluitend
Afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden, kan er dus beleid omgebogen worden. Beleid waar u als burger beter van kan worden. U kunt het straks zelf bepalen.
Partijvoorzitter PBBO Johannes Witte