woensdag, mei 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuws‘Pakjesboot 12’ naar Sail Kampen

‘Pakjesboot 12’ naar Sail Kampen

-

Grootste paasevenement van Nederland boekt Hydrograaf.

De enige echte Pakjesboot 12, bekend van de landelijke Sinterklaasintocht, komt onder zijn officiële naam ‘Hydrograaf’ naar Sail Kampen. Naast de goedheiligman en zijn pieten heeft het voormalige stoomschip ook vele koninklijke opvarenden aan boord gehad. Het schip staat tijdens het grootste paasevenement van Nederland open voor publiek.

Hydrograaf-foto2
In een vorig leven was het stoomschip, dat in 1909/1910 werd gebouwd, een hydrografisch opnemingsvaartuig van de Koninklijke Marine dat metingen uitvoerde aan de zeebodem. De Hydrograaf werd daarnaast gebruikt als koninklijk jacht voor onder andere koningin Wilhelmina, prins Hendrik en koningin Juliana.
Het schip is dankzij een lange staat van dienst, tot 1962, in nagenoeg authentieke toestand bewaard gebleven en is tegenwoordig een populaire salonboot. De kolengestookte stoommachines zijn tijdens restauraties vervangen door twee Rolls Royce dieselmotoren.  Tegenwoordig is de Hydrograaf te huur voor particulieren en bedrijven via rederij Hollands Glorie. Op één dag in november na: dan is het schip gereserveerd voor de Sint en zijn Pieten.

Een andere publiekstrekker is het Russische fregat de Shtandart. De driemaster met als thuishaven St. Petersburg is een replica van het schip dat tsaar Peter de Grote – na zijn bezoek aan Nederland – in 1703 liet bouwen voor de Russische marine. De replica van het vaartuig dateert uit 1999 en heeft een lengte van 34,5 meter. Het schip speelt een prominente rol in de Nederlandse speelfilm Nova Zembla.

6. Sail Kampen Foto: Jarno van der Steege/Vliegende Draeck.

Naast genoemde vaartuigen zijn tientallen andere historische zeilschepen tijdens Sail Kampen open voor bezichtigingen en rondvaarten. Het evenement gaat op vrijdagavond 18 april traditioneel van start met de Vlootschouw, waarin alle deelnemende schepen zich met volle zeilen, sfeervolle verlichting en vrolijke muziek presenteren aan het publiek.
Daarmee is het grootste paasevenement van Nederland geopend met een boordevol programma aan rondvaarten, scheepsbezichtigingen, demonstraties, topartiesten (De Dijk, Jan Smit, Jannes en anderen), zeemanskoren, attracties, horecagelegenheden en veel meer.

Automobilisten worden al voor Kampen op de hoogte gesteld van parkeerplaatsen inclusief pendeldiensten (beiden tegen betaling). Voor treinreizigers ligt Station Kampen op loopafstand en vanaf Station Kampen-Zuid rijden ook pendeldiensten. Via de Spoordeelwinkel van de NS zijn aantrekkelijke dagtochten te boeken inclusief pendeldienst en vaarticket.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen