Opgedoken palen oude Stadsbrug herbestemd

Meerdere partijen krijgen het hout en maken er banken van

Bij de werkzaamheden in de IJssel ter hoogte van de Stadsbrug werden eind maart houten paalrestanten aangetroffen. Na archeologisch onderzoek heeft ”het bevoegd gezag” het hout vrijgegeven en is er gezocht naar partijen die er een goede bestemming voor hebben, zoals het maken van banken en krukjes.

palen oude StadsbrugDe werkzaamheden bij de Stadsbrug bestonden uit het uitbaggeren van de IJssel en het aanbrengen van vaarbescherming in de vorm van schanscaissons. Bij het uitdiepen van de IJssel werden restanten aangetroffen van palen die de fundering moeten hebben gevormd voor de eerste Stadsbrug. Na archeologisch onderzoek zijn ze tijdelijk opgeslagen in de Onderdijkse Waard.

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport geeft het hout op advies van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed vrij en Isala Delta verdeelt het hout over een aantal partijen. De Natuurspeelplaats wil er stadsbanken en krukjes van maken en Landgoed Roggebotstaete gaat er ook banken van maken. De Koggewerf krijgt één van de goede palen met een zogenaamde ijzeren paalschoen om tentoon te stellen. Ook gemeente Kampen krijgt een aantal stukken om op te nemen in haar nieuwe gemeentelijk archeologische depot.

palen oude StadsbrugZie ook:
De IJsselbrug 1448 (Canon van Kampen)
RvdR toont haar projecten voor de IJsseldelta
Archeologische vondst bij De Enk
Zalkerbosch is nu aan de beurt
Wilsum gerustgesteld over oever en uiterwaarden IJssel

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*