Kinderrijke processie voorafgaand aan levendige viering
Gezeten op een ezel en gevolgd door een feestelijke stoet mensen. Zo werd Jezus Christus binnengehaald in Jeruzalem tweeduizend jaar geleden. Nu trok zo een schare kinderen door de Buitenkerk met Jacobus, de ezel, voorop. De palmpasenstokken, die ook bij de traditie horen, werden na de rondgang voor het altaar gelegd. Daarna keerde Jacobus huiswaarts terwijl pastor Schoorlemmer de viering begon. Een goede bezinning als begin van de Goede Week waarin naar Pasen toegeleefd wordt.
Kinderboerderij Cantecleer had één van haar ezels beschikbaar gesteld. Als goede bekende op de kinderboerderij zorgde Lazise met haar moeder Janke ervoor dat Jacobus er piekfijn uitzag. Samen met onze cameraman liepen ze van het Stadspark naar de Buitenkerk. Daar stroomde het volk toe, jong en oud. Allen kregen bij de ingang palmtakjes die tijdens de viering werden gezegend met wijwater. Voor de kinderen zonder palmpasenstok waren er palmbladeren om mee te wuiven. Nadat Hans Schoorlemmer de volle kerk welkom had geheten, trad Jacobus binnen. ”Want de Koning kwam niet te paard maar op een ezel”, zo sprak Schoorlemmer. De stoet trok door de kerk onder gezang zoals destijds het volk Hosanna riep. Vervolgens begon de dienst, zonder preek ditmaal. “Laat de elementen”, lichtte Schoorlemmer toe, “tijdens de dienst de boodschap uitdragen”, daarmee doelend op de gezangen, de palmbladeren, de palmpasenstokken en natuurlijk de ezel.
De palmpasenstokken symboliseren veel aspecten van het lijdensverhaal van Christus. Dit is een eerder artikel toegelicht (zie onderaan). De ezel staat voor het minzame, voor deemoed, geduld en armoede. In tegenstelling tot het paard dat bijbels vaak met oorlog en strijd wordt geassocieerd. De tegenstelling tussen deze verschillende viervoeters kwam ook tot uiting in het gedicht waarmee de liturgie van deze Palmpasenviering afsloot. De afsluiting van de viering zelf gaf het tekort aan voorgangers weer waarmee de Rooms-Katholieke Kerk kampt. De mededelingen werden na slotlied, slotgebed en zegen door Joke Alferink-van der Geld gedaan want pastor Schoorlemmer werd voor een volgende viering in Hasselt verwacht.
Joke vertelde dat achterin de kerk de tweede druk van de glossy ‘Mijn Buitenkerk’ verkrijgbaar was en kondigde het optreden aan van Paaszaterdag op vier april. Dan zal het eigen Buitenkerkkoor delen van het bekende oratorium “Als de graankorrel sterft”, ten gehore brengen. Een indrukwekkend opstandingsverhaal van schriftlezingen, met indringende teksten en liederen, begeleid met piano en dwarsfluit. Ondanks de rimpelingen op het gebied van personeel, financiën en huisvesting blijkt de Rooms-Katholieke geloofsgemeenschap in Kampen springlevend. Zo levendig als Jacobus en zijn volgzame kinderen waren aan het begin van de geslaagde gezinsviering.
Onder de foto van Jacobus en twee kinderen, met palmpasenstokken bij de deur van de Buitenkerk, staan enkele verwijzingen naar gerelateerde artikelen.
Zie ook:
• Met Jacobus op Palmzondag naar de Buitenkerk
• Tweede druk ’Mijn Buitenkerk’ gereed en te koop
• Presentatie en contemplatie ’Mijn Buitenkerk’