Ophef over nieuwe containers in binnenstad

Petitie tegen te kleine containers en ontstemming over graafwerkzaamheden

Ondergrondse afvalcontainers

De bewoners van de Kamper binnenstad hebben een petitie opgesteld tegen de nieuwe afvalcontainers. Er past nog geen vuilniszak in de ondergrondse containers die in de gehele binnenstad de huidige bovengrondse containers vervangen. Daarnaast is er een foto opgedoken van graafwerkzaamheden zonder archeologisch vooronderzoek.

In alle wijken van Kampen komen afvalcontainers onder de grond voor restafval (zie onderaan). De binnenstad bijt de spits af. Daar zijn de afgelopen maanden ondergrondse containers geplaatst en in gebruik genomen. Nu blijkt dat de containers te klein zijn om één volledig gevulde vuilniszak te kunnen storten. Het advies van de gemeente is om de zakken slechts voor tweederde te vullen ofschoon voor elke storting wel het gehele tarief blijft gelden.

De binnenstadbewoners hebben daarom een petitie opgesteld (zie onderaan) waarin ze aandringen op grotere afvalcontainers. Ook de Kamper inwoners buiten de binnenstad worden opgeroepen de petitie te ondertekenen. Zij zullen immers in een later stadium met dezelfde problematiek geconfronteerd worden.

Plaatsing ondergrondse containers

Behalve bij het gebruik zijn ook bij de aanleg van de ondergrondse containers kanttekeningen te plaatsen. Een binnenstadbewoner en tevens monumentenkenner ontdekte dat de graafwerkzaamheden zonder voorafgaand archeologisch onderzoek plaats vonden. Daarop ging een Kamper schrijver en columnist poolshoogte nemen voor KampenOnline. Klik op onderstaande foto om naar zijn Facebookbericht te gaan dat geen vervolg kreeg. De uitvoerder lichtte hem de situatie toe en overhandigde hem het milieurapport. De grond bleek zwaar vervuild te zijn. Desondanks is archeologisch vooronderzoek verplicht, zeker in een historische binnenstad zoals Kampen die kent.

De stad Kampen wordt verfraaid door bovengrondse containers ondergronds te realiseren maar daarbij komen de nodige vraagtekens naar boven. De binnenstadbewoners blijven als eerste met een kat in de zak zitten. Daartegen is de petitie gericht want die zak blijkt niet in de container te passen.

Aanleg ondergrondse containers

Voor meer (achtergrond)informatie zie:
Petitie tegen het nieuwe afvalbeleid
Ondergrondse restafvalcontainers in de binnenstad (april 2014)
Ondergrondse containers begin 2015 in binnenstad (december 2014)
• Met spoed naar het Muntplein (mei 2015)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*