Discussie en gezelligheid gaan samen bij het CDJA

Politiek debat in Zwolse kroeg met andere jongerenpartijen

Nadat ruim een jaar geleden CDJA IJsseldelta in café ’t Ponton een PJO-debat had georganiseerd, was het afgelopen dinsdag 22 september de beurt aan de JOVD in Zwolle om het regionale debat te organiseren. Ook de CU-jongeren van PerspectieF waren aanwezig. Het werd een gezellige avond waar tussen de drank en de lach serieuze woorden vielen. Af en toe vlamde het maar er werd opvallend veel consensus gevonden. Te veel?
PJO debatPJO staat voor Politieke Jongeren Organisatie. CDJA, JOVD en PerspectieF zijn de zelfstandige en onafhankelijke jongerenorganisaties binnen respectievelijk het CDA, de VVD en de ChristenUnie. Voor het Zwolse PJO-debat was ook ROOD uitgenodigd maar ”de jongeren van de SP hadden het te druk met de wereld redden”, zo klonk het uit enkele monden om hun afwezigheid te verklaren. Als jury had de organiserende JOVD Zwolle e.o. hun nachtburgemeester uitgenodigd, Jeroen van Doornik, en een burgerraadslid van de Zwolse PvdA-fractie, Herman Sieben. Zij luisterden geconcentreerd naar de politici in de dop en genoten van de bevlogenheid.
PJO debatDe stellingen nodigden niet allemaal uit tot veel bevlogenheid. Wisse Kuper, JOVD-bestuurslid, hoefde slechts een enkele keer stevig in te grijpen.  De tien stellingen, die enkele dagen van tevoren waren doorgegeven aan de deelnemers, liepen uiteen van herinvoering van de doodstraf en strafbare SOA-besmetting tot anticonceptieverantwoordelijkheid van de vrouw en verplichte abortus voor jongeren onder de 18. Ruben en Annika van de Belt namen namens PerspectieF deel aan het debat – het derde teamlid had zich ziek gemeld. Voor de JOVD voerden Kay Wolters, Jelte Goes en Kevin Koper het woord en CDJA IJsseldelta werd vertegenwoordigd door Wim Duitman, Anne Adema en Bart Bouwman. Anne en Kay waren als enige herkenbaar voor hun partij. Anne droeg een groen shirt van het CDJA en Kay een geelbruine voor de JOVD typische spencer?

Plaats van handeling was café Koos, volgens de JOVD ”het nieuwste, algemeen geaccepteerde politieke café van Zwolle”. De gastvrouwen van het familiecafé, Sylvia en Nina, luisterden inderdaad geboeid toe. Sterker nog, aan het slot kwam Sylvia van Raay met een veel reacties uitlokkende stelling over de gevangenen van Guantanamo Bay. Dit nadat alle stellingen de revue hadden gepasseerd en discussieleider Kuper al enkele korte stellingen had toegevoegd, Opvallend genoeg leken de aanvullende stellingen nog de meeste spontaniteit en vuur in de discussie te brengen. Kay Wolters kon af en toe fel uit de hoek komen en had zijn partijgenoten gevraagd hem eventueel af te remmen. Anne Adema kon af en toe plotseling heel doordacht uit de hoek komen. Wim Duitman deed ook zeker een duit in het zakje, evenals de anderen maar de strijd voor de overwinning leek zich toch af te tekenen tussen Kay en Anne. De jury trok zich terug op het buitenterras en na moeizaam beraad werd Kay Wolters tot debatwinnaar uitgeroepen. Daar moest op gedronken worden!
CDJAVolgend jaar is PerspectieF Zwolle aan de beurt om het regionale PJO-debat te organiseren. In de tussentijd organiseren de drie jongerenpartijen veel eigen activiteiten waaronder lokale spreekbeurten en debatten. Zo komt CDJA IJsseldelta regelmatig in het Kamper nieuws. De politiek gedreven jongeren kunnen voor volgend jaar nog veel oefenen in de bij de oude Grieken al hoog aangeslagen gave van welsprekendheid. In een debat moet echter in de gaten gehouden worden dat het niet alleen maar gaat om het uiten van een mening of stelling maar juist om de ander van jouw gelijk te overtuigen. Op een gezellige kroegavond met politieke discussie is consensus mooi, vanuit pragmatiek of niet, maar vanzelfsprekend streef je wel naar eensgezindheid over jòuw mening en visie.

Zie ook:
Geëngageerde jongeren gaan in Kampen gemotiveerd de ring in (Stentor vorig jaar)
• Websites van JOVD Zwolle e.o., CDJA IJsseldelta en PerspectieF Zwolle

CDJA

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*