Polderrock is goed zoals het is

PolderrockIII

Organisatie rockfeest in polder Mastenbroek heeft geen behoefte aan enorme groei

ZWOLLE/MASTENBROEK – Op vrijdag 12 juni vindt de vijfde editie plaats van Polderrock. Ter ere van het lustrum heeft de organisatie van het festival in de Mastenbroekpolder dit jaar extra geld vrij gemaakt voor een klinkende headliner: de Kiss-tributeband Kiss Licks. Deze band brengt een authentieke Kiss-show, dus met schmink, vuur, bloed, extravagante kledij en special effects. “Maar verder blijft alles bij het oude”, stelt medeorganisator Leo Ubink. “Fijne rockmuziek en een gemoedelijk sfeertje.”

Hij vervolgt: “We hebben het er wel over gehad hoor, om de portemonnee nog dieper te trekken en echt een enorm bekende band te boeken om zo veel meer publiek te trekken, maar eigenlijk vond niemand dat nodig. Polderrock is goed zoals het is!”

Het was zo’n negen jaar geleden dat Leo tijdens de Oranjefeesten in ’s-Heerenbroek aan tafel belandde met een aantal leden van de organisatie van dat feest en enkele bevriende rockliefhebbers. “Bij de Oranjefeesten richten ze zich wat meer op Top 40-muziek en wij stelden dat wij wel een rockfeestje wilden organiseren. Doen, reageerde iedereen meteen. Tja, dan heb je een grote mond en moet je het doen ook hè. Bij ons aan tafel zat Gerrie Kok. Zij zou naar Afrika gaan voor een ontwikkelingsproject. Als wij nou de opbrengst van het feest aan dat project zouden schenken, mochten we gebruik maken van het land bij de boerderij van haar en haar man Bert. Nou dat was dus ook meteen geregeld!”

Het tweetal kreeg versterking van Klaas Kwakkel en Tini van Ittersum. Geen van allen had ervaring met de organisatie van evenementen, maar het viertal dook gewoon in het diepe. “Over de muziek waren we het snel eens. Stevige rock. Ik houd zelf van hardere muziek dan we zelf programmeren, maar we willen wel een breed publiek kunnen aanspreken.”

Animo

De eerste editie trok zo’n vierhonderd bezoekers. Daarna besloten de organisatoren om er een tweejaarlijks feest van te maken. “We wisselen om met de Oranjefeesten. Wij houden Polderrock in de jaren dat er geen Oranjefeest is. De opbrengst gaat elke keer naar een ander goed doel. Daarom werken we ook met sponsors. We willen de animo bij hen echter niet verzadigen. Het moet wel leuk blijven.” Als goede doel is dit jaar Stichting Alzheimer Nederland geselecteerd. “Het moet een doel zijn dat veel mensen aanspreekt. En met de vergrijzing van de bevolking is Alzheimer heel actueel.”

Polderrock mag inmiddels rekenen op zo’n vast publiek van 400 tot 450 bezoekers. Van jong tot oud, alles door elkaar. “Je hoort wel eens dat sommige rockfeesten geen jong publiek meer trekken, maar bij ons komen ze gewoon met hele keten tegelijk. Ik moet wel eerlijk zijn: tachtig procent van de bezoekers komt voor het feestje en de sfeer. De muziek is voor hen van ondergeschikt belang. Maar dat maakt niet uit: iedereen vermaakt zich: het publiek én de bands!” De gezelligheid uit zich ook in soms chaotische terugreizen: “Ik denk dat er op de terugweg meer gekke dingen gebeuren dan bij ons op het terrein”, stelt Ubink. Hij begint te lachen: “Ach, je kent dat wel. Iedereen drinkt en de een is nog vrolijker dan de ander. Het eerste jaar hebben we nog iemand uit de wetering moeten trekken…”

Verwarring

De polder Mastenbroek is gelegen op een kruispunt van de gemeenten Zwolle, Kampen en Zwartewaterland. Het feestterrein ligt nog net in de gemeente Zwolle, maar de andere twee gemeenten zijn maar enkele tientallen meters verwijderd. Dat leidde de eerste keer tot nogal wat verwarring. “Waren we aan het opbouwen en kregen we ineens bezoek van de politie uit Zwartewaterland. Of we een piratenfeest aan het organiseren waren? ‘Nee’, legden we uit. ‘Dit wordt een rockfeest en we hebben een vergunning.’ Die moesten we vervolgens laten zien. Ze hadden dus echt niet in de gaten dat ze in de verkeerde gemeente zaten. Ze waren of niet weg of de politie uit Kampen kwam er aan. Weer hetzelfde! Gelukkig weten ze nu wel van ons bestaan en weten ze ook dat we onder de gemeente Zwolle vallen!”

Het festivalterrein is te vinden aan de Oude Wetering 107a. Het terrein is geopend vanaf 20.00 uur en vanaf 20.30 uur zijn er optredens van achtereenvolgens Lords of the Backstage (Marillion-tributeband); Six of One (rockcovers) en Kiss Licks. De entree bedraagt 10 euro. Kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*