Politieke partijen Kampen vragen om verruiming Kinderpardon

347

Op initiatief van GroenLinks sprak de raad donderdagavond over het kinderpardon. In een motie vroeg de fractie samen met mede-indieners GBK, SP en CU om verruiming van het Kinderpardon.

Nieke Jansen: “Ongeveer 400 kinderen uit alle windstreken wonen al meer dan vijf jaar ergens in ons land. Het zijn buren, klasgenoten, teamgenoten en vrienden. Ze horen bij ons. Hoe Nederlands zij zich ook voelen, op papier zijn ze het nog niet. Ze dreigen uitgezet te worden. Buiten hun schuld om. Veel te vaak zijn deze kinderen bang dat er opeens iemand voor de deur staat om hen op het vliegtuig te zetten – naar een voor hen zo goed als onbekend land. Aan die verlammende onzekerheid voor jonge vluchtelingen kunnen we een eind maken, als we vanuit heel veel gemeentes zeggen: “ze zijn al thuis”. Hier, bij ons. Aan de staatssecretaris vragen we daarom: Erken hun bestaan, erken hun rechten royaler dan nu gebeurt en grijp de mogelijkheden aan om hen te laten blijven.”

In de raad ontstond enig debat over de vraag of een gemeenteraad zich mag bemoeien met landelijk beleid. Ja, meenden de indieners. Nieke Jansen: “In andere situaties waren we daarvoor ook niet benauwd. We klopten eerder ook zonder enige aarzeling aan bij Den Haag omdat we te weinig geld kregen voor WMO en Jeugdzorg. Het gaat om kinderen die in ons midden wonen. Hun toekomst moet een recht worden, geen kwestie van geluk of pech.”

De motie werd met 16 tegen 13 stemmen aangenomen met steun SP, GBK, CU, PvdA, D66 en GroenLinks. Tegen waren CDA, SGP en VVD.

De partijen gaven de raad in de motie de volgende overweging mee:

We voelen in Kampen een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om vluchtelingen en statushouders welkom te heten en hen zo goed mogelijk op te vangen, te begeleiden en te laten integreren;
We hebben ervaren dat er binnen de gemeente brede steun leeft om kinderen die geworteld zijn in onze gemeenschap en langer dan vijf jaar in Nederland verblijven hier te laten blijven, omdat mensen beseffen en voelen dat het thuis van deze kinderen hier ligt;
– Het uitzetten van deze kinderen naar voor hen ‘vreemde’ landen schaadt hun ontwikkeling en daarmee hun toekomstkansen;
– Het uitzetten van deze kinderen kan de lokale gemeenschap, bijvoorbeeld in de wijk en op school, ontwrichten;
– Het meewerkcriterium is de afgelopen jaren zo strikt toegepast dat bijna geen enkel geworteld kind nog een Kinderpardon kreeg;
– Zorgvuldige procedures moeten sneller zekerheid en duidelijkheid geven over het recht om een toekomst in Nederland op te bouwen.

De raad werd gevraagd akkoord te gaan met:
Een dringend pleidooi te doen voor een oplossing voor deze groep kinderen bijvoorbeeld door versoepeling van het meewerkcriterium van het Kinderpardon en verzoekt de griffier dit pleidooi in een brief namens de gemeenteraad over te brengen aan de staatsecretaris van Justitie en Veiligheid, de heer M.G.J. Harbers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP