Première documentaire “Het mysterie van de IJsselkogge” op RTV Oost

lichting IJsselkogge

Aanstaande zaterdag 12 maart vertoont RTV Oost om 17.30 uur de documentaire ‘Het mysterie van de IJsselkogge’. Een mooi naslagwerk over een bijzondere periode die de stad Kampen en de regio IJsseldelta een aantal jaren in zijn greep hield. Programmamaker André van der Zee volgde de gebeurtenissen in Kampen tot en met de lichting en het vertrek van de IJsselkogge naar Lelystad.

Wat is er te zien in de documentaire?
De documentaire vertelt het verhaal van de gevonden IJsselkogge in de IJssel bij Hanzestad Kampen. Een schip dat gebruikt werd om goederen te vervoeren, in de tijd dat Kampen een belangrijk onderdeel was van het Hanzeverbond. Een samenwerkingsverband van handelaren en steden in Noordwest-Europa tijdens de middeleeuwen. In de documentaire zien we hoe IJsselkogge in 2010 gevonden wordt tijdens rivierwerkzaamheden. De werkzaamheden vonden plaats vanwege de waterveiligheid en maakten onderdeel uit van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier.

Archeologisch onderzoek in de jaren daarop wijst uit dat de IJsselkogge 600 jaar geleden, samen met nog twee kleinere rivierschepen, bewust is afgezonken om de loop van de IJssel te beïnvloeden. Volgens archeoloog Wouter Waldus die het onderzoek leidt, een sterk staaltje middeleeuws watermanagement. Het wrak heeft een afmeting van twintig bij acht meter en blijkt grotendeels intact. Een unieke vondst waar wereldwijd belangstelling voor is.

We zien in de documentaire hoe uiteindelijk op 10 februari 2016 de IJsselkogge op spectaculaire wijze boven water wordt gehaald om geconserveerd te worden en uiteindelijk een speciale plek te krijgen in Kampen als het ultieme symbool van de maritieme geschiedenis van Noordwest Europa!

Video


TV-première bij RTV Oost

Zaterdag 12 maart is de TV-première van de documentaire te zien bij RTV Oost om 17:30 uur en om 19:23 uur is er een herhaling op hetzelfde kanaal. IJsseldelta Marketing is voornemens deze documentaire aan te bieden aan verschillende televisiezenders in binnen- en buitenland.