Presentatie ‘Weggetjes naar de vrijheid’ (Kinderen in Kampen 1940–1945).

 

Woensdag 3 september 2014 wordt om 14.30 uur in het stadhuis van Kampen het eerste exemplaar uitgereikt van het boek ‘Weggetjes naar de vrijheid’. Kinderen in Kampen 1940–1945.

kinderen tweedewereldoorlogDit boek is gebaseerd op het in 1990 in Kampen verschenen boek ‘Kinderen verhalen van de oorlog’, een verzameling verhalen van Kampenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog kind waren en hun jeugdherinneringen uit de periode 1940-1945 hebben toevertrouwd aan de auteurs Daan van Driel en Jaap van Gelderen. Over de verdwenen generatie joodse kinderen zijn enkele verhalen van derden opgenomen.

Op verzoek van het bestuur van de Stichting Kamper Struikelstenen is dit boek door dezelfde auteurs volledig herzien. Enkele verhalen uit ‘Kinderen verhalen van de oorlog’ verdwenen, andere werden aangevuld. Daarnaast zijn 25 nieuwe verhalen opgenomen, waaronder verhalen van inwoners uit Grafhorst, ’s-Heerenbroek, Kamperveen, Wilsum, IJsselmuiden en Zalk. Daarmee is een nieuw boek ontstaan over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog binnen de huidige Gemeente Kampen, gebaseerd op ooggetuigenverslagen van kinderen. De titel ‘Weggetjes naar de vrijheid’ . Kinderen in Kampen 1940–1945 geeft iets weer van de manier waarop kinderen de oorlog beleefd hebben.
Tijdens de presentatie zal een groot aantal van de hoofdrolspelers uit het boek aanwezig zijn. Aan drie daarvan zal een eerste exemplaar worden overhandigd en zij zullen op hun beurt dit boek doorgeven aan drie leerlingen van basisscholen. Daarmee wordt het belang aangegeven van het blijven vertellen en doorgeven van deze verhalen.Kinderen verhalen van de oorlog
Het schooljaar 2014-2015 is een bijzonder herdenkingsjaar. In 2014 herdenken we dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog uitbrak en in 2015 herdenken we 70 jaar vrede. Dat is de reden dat de Stichting Kamper Struikelstenen dit boek gratis aanbiedt aan alle leerlingen van de groepen acht van de basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs in onze gemeente. Daarnaast ontvangt iedere school een aantal extra exemplaren voor de schoolbibliotheek. Ook alle geschiedenisdocenten van de scholen voor voortgezet onderwijs in Kampen ontvangen een exemplaar. De SKS kan dit doen mede dankzij de financiële steun van het Grootburgerweeshuis, het Solidariteitsfonds, de Gemeente Kampen en de Rotary.

Bij het boek ontvangen de scholen tips hoe ze het boek kunnen gebruiken tijdens de geschiedenislessen in dit herdenkingsjaar.
Het boek ‘Weggetjes naar de vrijheid’. Kinderen in Kampen 1940–1945 telt 224 bladzijden. Het wordt uitgebracht op het formaat 21 cm. bij 21 cm en is uitgevoerd met een harde kaft.

In het boek zijn bijna driehonderd nieuwe illustraties opgenomen, waarvan een groot deel nooit eerder is gepubliceerd.
Er zijn 2000 exemplaren gedrukt, waarvan er 700 beschikbaar zijn voor de vrije verkoop. De prijs bedraagt €15,=. Het boek is verkrijgbaar bij Boekhandel Bos Kampen, the Read Shop IJsselmuiden en bij de basisscholen in ’s-Heerenbroek, Wilsum en Zalk.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*