Protest Groen Links tegen plakpraktijken

Door: Annelies Strikkers

Maandag maakte het college bekend dat er, na de komende verkiezingen, geen borden voor verkiezingsaffiches meer beschikbaar zullen zijn. “Niet meer van deze tijd”, aldus burgemeester Koelewijn. Volgens het college zijn er in deze tijd tal van andere mogelijkheden, waaronder sociale media, om verkiezingen en de verschillende partijen kenbaar te maken bij de inwoners. GroenLinks is zeer verbaasd over deze ontwikkeling, vooral omdat dit besluit zonder overleg met de overige partijen genomen is.

Volgens GroenLinks verdwijnt hiermee een manier om politiek bij de inwoners onder de aandacht te brengen. “De veronderstelling dat iedereen dagelijks communiceert via sociale media, en dat daarom alles wel bij de inwoners van onze gemeente terecht komt, is in onze ogen te simpel. Niet elke Kampenaar maakt gebruik van het internet.” Borden met verkiezingsposters zijn in de ogen van GroenLinks hét signaal dat er weer verkiezingen aan komen.

De gemeente wees alle partijen er maandag op dat de plakzuilen wél beschikbaar blijven voor verkiezingsbiljetten. De plakzuilen – vier in totaal – staan op station Kampen, Markeresplein, Penningkruid en Ijsselkade. Volgens GroenLinks bezetten commerciële bedrijven deze zuilen al jaren, en gaan ze agressief om met de verkiezingsposters, maar ook met reclame voor goede doelen.

GroenLinks heeft er een paar jaar geleden zelf voor gezorgd dat de zogenaamde wildplakzuilen er gekomen zijn. “Op deze zuilen kunnen mensen vrij hun mening uiten, een idee delen of een activiteit aankondigen, maar ze zijn niet te gebruiken voor commerciële zaken. Daarom is deze zuil ook gratis te gebruiken!” Commerciële bedrijven plakken vrijwel direct over de toegestane reclame heen, volgens de partij. Het stoort GroenLinks dat de gemeente hier niets aan doet.

GroenLinks is daarom een ludieke actie begonnen. Op de wildplakzuilen zal de komende tijd een biljet geplakt worden met de titel ‘Afgelast!’, wat ook de naam van de actie is. De partij probeert het afschaffen van de verkiezingsborden hiermee onder de aandacht te brengen. Ook wil GroenLinks de gemeente wakker schudden en eindelijk handhaving zien van het verbod voor commerciële bedrijven om ‘wild’ te blijven plakken.

Groen Links plakzuil

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*