dinsdag, juni 25, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeRegioProvincie Overijssel Zet Duurzame Stappen in Energiebeleid

Provincie Overijssel Zet Duurzame Stappen in Energiebeleid

-

Op 18 januari 2023 heeft de Provincie Overijssel aanzienlijke vooruitgang geboekt in haar wind- en zonbeleid. Het ontwerp-windbeleid, inclusief voorgenomen maatregelen en verwerkte zienswijzen, introduceert een maximumaantal op te wekken GWh per voorkeursgebied. Dit biedt helderheid aan gemeenten en inwoners over het aantal windturbines in hun omgeving.

In het ontwerp-zonbeleid heeft de provincie de zonneladder verscherpt, waardoor zonneparken op natuur- en landbouwgronden niet langer zijn toegestaan. Initiatieven die al in voorbereiding zijn, worden echter meegenomen via een overgangsregeling.

Het ontwerp-windbeleid stelt het maximum van windenergie tot 2030 vast in de Omgevingsverordening, met voorlopige toedelingen in het Provinciaal Programma Energiestrategie (PPE). De komende periode wordt overlegd met gemeenten om definitieve maximumaantallen per voorkeursgebied te bepalen, met als gezamenlijk doel 2TWh windenergie in 2030.

Het belang van goede gezamenlijke afspraken en overleg wordt benadrukt door verantwoordelijk gedeputeerde Tijs de Bree. Het proces van vergunningverlening wordt gestuurd door een maximum aantal op te wekken GWh per voorkeursgebied, waardoor het provinciebestuur een zorgvuldig en goed bestuurbaar proces wil inrichten.

Vooruitkijkend, om de hoeveelheid aanvragen voor windturbines te beheersen, heeft het provinciebestuur een voorbereidingsbesluit genomen. Dit betekent dat vergunningsaanvragen vanaf 18 januari conform nieuwe beleidskaders en programmeringsafspraken worden beoordeeld.

In het ontwerp-zonbeleid worden het PPE, de bijbehorende OER, en de aanpassing van de Omgevingsverordening ter inzage gelegd voor een periode van 6 weken. Na ontvangst van het advies van de Commissie m.e.r. en behandeling van zienswijzen, zal GS het gewijzigde PPE vaststellen en een voorstel aan PS doen om de aanpassingen van de Omgevingsverordening te bekrachtigen.

Ons nieuwd in je mailbox:

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen