Provincie volledig akkoord met prestaties Weidse Waarden

145

De provincie Overijssel heeft de subsidie voor het project Weidse Waarden voor de volle honderd procent vastgesteld. Dit project van pachtbedrijf de Stadserven helpt het Kampereiland als gebied duurzaam te ontwikkelen via de versterking van het economisch perspectief van  landbouwbedrijven. De provincie toonde zich in 2010 bereid om als co-financier een half miljoen euro in te brengen, onder voorwaarde dat de gestelde prestatiedoelen zouden worden gehaald. Vorige week werd duidelijk dat de provincie volledig kan instemmen met het opleverdocument.

Boerenbedrijven op het Kampereiland kunnen minder snel groeien dan vergelijkbare bedrijven elders. Er is minder landbouwgrond beschikbaar voor uitbreiding, financieringsmogelijkheden zijn beperkt vanwege de pachtsituatie en het gebied maakt deel uit van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Vanwege deze beperkingen inspireert en ondersteunt Weidse Waarden talrijke ondernemende initiatieven van pachters en overige bewoners.

Prestaties
Met de provincie Overijssel maakte de Stadserven prestatieafspraken over duurzame innovatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en verbreding van bedrijfsactiviteiten. Daarnaast was het de bedoeling dat agrarisch ondernemers zich richtten op versterking van landschap en biodiversiteit. Het leidde tot een keur aan aansprekende initiatieven. Maar liefst 32 bedrijven gingen aan de slag met duurzame innovatie, onder andere via zonnepanelen, het sluiten van mineralenkringlopen, een volledig beweidingssysteem,  kringlooplandbouw en een luchtwasser. Ook verbreding, het toevoegen van activiteiten die niet direct in verbinding staan met het boerenbedrijf, bleek een succesvolle manier voor ondernemers om hun bedrijf te versterken.  Zo ontstonden er vier zorgboerderijen en een jeugd- en kinderopvang. Als het gaat om MVO ontwikkelden diverse bedrijven streekproducten. Campereilander Kaas en Erf-1 Zuivel staan nu als bekende merken te boek. Ze maken deel uit van het via Weidse Waarden ontwikkelde streekmerk Heerlijk IJsseldelta.

Op het gebied van landschapsbeheer en biodiversiteit zijn pachters aan de slag gegaan met extensiever slotenonderhoud en er is een praktijkteam gestart dat zich richt op het stimuleren van het natuurlijke bodemleven. Ondernemers die plannen hebben voor nieuwbouw of verbouw kunnen verder een beroep doen op gemeenteambtenaren die bij de vergunningaanvraag actief meedenken hoe deze plannen landschappelijk goed zijn in te passen.

Signaal
Het akkoord van de provincie beschouwt Martin Visscher, directeur van de Stadserven, als een belangrijk signaal. “Dit bevestigt dat het Kampereiland de juiste, duurzame weg is ingeslagen. Het is een steun in de rug, zowel voor de wijze waarop ondernemers in  het gebied aan hun eigen toekomst bouwen, als voor de werkwijze die we in overleg met onder andere de pachtersraad en tal van andere organisaties hebben toegepast.”
Het project Weidse Waarden van de Stadserven loopt nog door tot eind 2014.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP