PvdA Kampen wil opheldering over gebruik verkeerscamera’s bij opsporing bijstandsfraude

De fractie van de PvdA Kampen is verbaasd en verontwaardigd over het gebruik van ANPR camera’s bij de opsporing van bijstandsfraude.

Recent oordeelde de rechtbank in hoger beroep dat de gemeente met deze opsporingsmethode hierbij zijn boekje te buiten is gegaan. In 2016 gebruikte de gemeente data van een zogeheten ANPR (automatic number plate recognition) camera om aan te tonen dat een bijstandsgerechtigde taxiritten maakte om geld bij te verdienen. Als gevolg van dit onderzoek werd de gehele bijstand teruggevorderd.

Wat de PvdA fractie is deze manier van bijstandsfraude opsporen niet uit te leggen. Raadslid Theo Nieuwenhuizen: ‘De rechter heeft gehakt gemaakt van de werkwijze van het college. Het toenmalige college is bij zijn taak om bijstandsfraude tegen te gaan veel te ver gegaan en heeft zijn bevoegdheden misbruikt. Wij willen zo snel mogelijk opheldering van het college over deze zaak en willen ook weten of deze methode vaker gebruikt wordt.’

Naast de vragen over deze casus wil de fractie ook snel duidelijkheid over de in het voorjaar geplaatste camera’s voor een verkeersonderzoek in de binnenstad.

Commissielid Rick de Breij: ‘Omwonenden werd tijdens de plaatsing van de camera’s verteld dat zij zich geen zorgen hoefden te maken over hun privacy. Nu bekend is dat het college oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van ANPR-data, zijn onze zorgen over de privacy toegenomen. Wij worden in onze zorgen bevestigd door recent uitgekomen rapporten en rechtszaken die behoorlijk kritisch zijn over het gebruik van deze camera’s. Het college heeft echt wat uit te leggen.’ Aldus de Breij.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*