zondag, juli 14, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsPVDA: Spagaat vanwege winkelopenstelling op zondag Kerst in Oud Kampen 2013

PVDA: Spagaat vanwege winkelopenstelling op zondag Kerst in Oud Kampen 2013

-

Donderdagavond, 12 december 2013,

Raadsvergadering Kampen met als bespreekpunt een motie ‘Vreemd aan de orde’ van D66 om een gedoogopstelling van een algehele winkelopenstelling op zondag 22 december tijdens Kerst in Oud Kampen.

De winkelopenstelling op de zondag tijdens Kerst in Oud Kampen heeft de politieke gemoederen flink bezig gehouden.
Als Kamper PvdA zaten we in een spagaat. Aan de ene kant was en is er de lang gekoesterde wens voor meer ruimte tijdens evenementen. Aan de andere kant lagen er afspraken vanuit de coalitie.
Uiteindelijk hebben we de keuze gemaakt voor ‘afspraak is afspraak’, maar wat hebben we het daar moeilijk mee gehad!

Natuurlijk vinden wij dat wanneer je iets afspreekt, dat je je daar dan ook aan hebt te houden. Maar nu was voor ons de uitleg van de coalitie-afspraken in onze ogen ruimer dan dat de coalitiepartners ons voorhielden. In het geval van KiOK is er geen sprake van een koopzondag zoals dat algemeen gebruik is. Vandaar dat wij het amendement van 2009 (geen koopzondagen en grote commerciële activiteiten) waar door de andere coalitiepartijen naar werd verwezen, niet van toepassing beschouwden.

Tot onze verbazing stonden wij daar helaas alleen in, zelfs met de nodige druk van de partners op ons.
Als wij hadden gestemd vóór een algehele winkelopenstellingsmogelijkheid was de coalitie zeker gevallen. In het voortraject was ons al de vraag gesteld of wij bereid waren onze wethouder terug te trekken. Het werd hoog gespeeld!

Met pijn in het hart hebben wij de afweging gemaakt dat er grotere opgaven voor Kampen liggen, die we zwaarder hebben laten wegen en waar een coalitiebreuk onhandig voor zou zijn geweest.

Voor wat betreft de Kerst in Oud Kampen denken wij dat de winkeliers aardig uit de voeten kunnen met de uitleg die de burgemeester heeft gegeven aan de ontheffing. Ook dat is nadrukkelijk een overweging geweest. Onze stem had voor het resultaat niet uitgemaakt, feitelijk was er al een tamelijk ruime ontheffing en moet je dan alles op scherp stellen en de stekker uit de coalitie trekken?

Tenslotte is het moment in de vergadering waarop de motie van D66 werd gesproken ook van belang geweest voor onze beslissing. Normaal gesproken komt een motie vreemd aan de orde aan het eind van de raadsvergadering. Nu was dat vooraf, tijdens het vragenhalfuurtje. De agenda van de raad was sowieso al beladen met onderwerpen als bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid en de Cultuurnota. Wat zou er zijn gebeurd wanneer we daadwerkelijk de stekker er uit hadden getrokken?

Tja, dat is de spagaat geweest…
Voor ons is dit wel een nadrukkelijke les geweest om voor een eventuele vervolgperiode concrete afspraken te bedingen, die maar op één manier zijn uit te leggen.

Desalniettemin zijn wij positief gestemd over de ontwikkeling die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden met betrekking tot de zondag. Enkele jaren geleden was het ondenkbaar dat er evenementen zouden zijn, laat staan dat er winkels open zouden zijn op een zondag!

Mensen, geniet van de Kerst in Oud Kampen op zaterdag 21 en zondag 22 december a.s.!!

P.V.D.A.  – Kampen

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen