donderdag, april 18, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeGemeente KampenRaad akkoord met motie D66-GroenLinks Raadsenquête Grondbank

Raad akkoord met motie D66-GroenLinks Raadsenquête Grondbank

-

Er komt een raadsenquête naar de gang van zaken in het Grondbankdossier van de gemeente Kampen. De Gemeenteraad van Kampen stemde gisteravond unaniem in met een motie van D66 en GroenLinks, die daartoe opriep.

Jarenlang hebben de gemeente Kampen en een consortium van marktpartijen (De Dijken) gronden aangekocht en onderlinge deals afgesproken, zonder dat daar een getekende overeenkomst aan ten grondslag lag. Van een echte samenwerking is het nooit gekomen maar de schade bedraagt wel € 8,3 miljoen, als het consortium tenminste het schikkingsvoorstel accepteert. Ook dit voorstel is gisteren door de raad geaccordeerd. Ook D66 stemde ermee in, op strikte voorwaarde dat er een raadsenquête kwam. “Laat het dan ook leergeld zijn. De onderste steen moet boven”, aldus D66-leider Pascal Jacobs.

Binnenkort zal vanuit de Raad een werkgroep worden samengesteld die de voorbereidingen treft voor het raadsonderzoek, waarbij net als in een parlementaire enquête onder ede kan worden gehoord. Een belangrijk onderdeel van die voorbereiding is de formulering van de onderzoeksvraag. D66 nam daar in het debat al een voorschot op. “We hebben talloze vragen”, zegt Jacobs. “ Waarom is niet eerder door het college of het consortium op de rem getrapt? Hoe kan het zijn dat de raad in 2007 besloot tot kredietverschaffing voor grondaankoop zonder dat er een getekende overeenkomst lag met de Dijken. Had of benutte ons college indertijd voldoende ambtelijke ondersteuning bij dit soort zware  projecten? En vooral, in welke ‘cultuur’ konden de processen zich indertijd voltrekken. Ook dit laatste is belangrijk, zeker wanneer mocht blijken dat deze cultuur nog steeds binnen de gemeente Kampen heerst. Een situatie als deze mag zich immers nooit meer kunnen voordoen.”

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen