Raad stemt voor fietsnet Kampen

Fietspad de Maten 1

 

Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad van Kampen ingestemd met het voorstel van D66 voor een Fietsnet Kampen. Met dit plan worden fietsverbindingen helder en herkenbaar.  Het idee van een Fietsnet is afkomstig van de gemeente Houten.

Ook in Houten waren de hoofdfietsroutes moeilijk herkenbaar. Om dit probleem op te lossen ontwikkelden de gemeente en de Fietsersbond, geïnspireerd door metrokaarten, een bewegwijzeringssysteem: Fietsnet Houten.

Als fietser herken je meteen op welke route je je bevindt aan de gekleurde en genummerde routestickers op lantaarnpalen. Bij elke kruising met een andere fietsnetroute is er een kaart om snel te kunnen zien waar je bent en om te bepalen hoe je het beste verder kunt fietsen naar je bestemming binnen of buiten de gemeente. Zo kunnen fietsers in Kampen voortaan gemakkelijk hun weg kunnen vinden door de stad.

Het D66-voorstel voor een fietsnet Kampen werd mede ingediend door GroenLinks, SP, CDA en GBK. Volgens Pascal Jacobs, fractievoorzitter van D66 in Kampen, is Fietsnet Kampen goed voor de fietsende Kampenaar maar ook belangrijk voor het toerisme in Kampen: ‘Let maar eens op, de rood-witte fietswegwijzers vertellen nu enkel hoe je hoe je zo snel mogelijk de stad weer moet verlaten. Dat is jammer.’
Het Fietsnet Kampen biedt de mogelijkheid om met een kleine investering het fietsen te stimuleren en fietsbeleid verder te ontwikkelen.

De gemeenteraad gaf het college de opdracht om het Fietsnet Kampen voor de Hanzedagen van juni 2017 te realiseren. Dat is volgens Jacobs heel goed mogelijk. ‘Het plan kost weinig en is beproefd. Wij kunnen veel van het denkwerk van Houten overnemen en zo een vliegende start maken.’