Reacties op vertrek SP uit de coalitie Kampen

De 31 raadsleden na de installatie in 2014.
De 31 raadsleden.

Nieke Jansen Groen Links:

“Ik vind het een een triest besluit. De raad heeft twee jaar met alle ruimte meegepraat over het uiteindelijke besluit. Vanaf het voorjaar staat een wethouder van de SP aan het roer op dit dossier. Dichterbij de invloed kun je niet zitten! Op het allerlaatste moment, namelijk pas in de raad, maakte de SP van HH1 een breekpunt. Daarmee hebben ze zichzelf en de andere partijen alle kans ontnomen om te bespreken hoe het wél zou kunnen als het zo niet kan. Dat je dan niet 100% krijgt wat je wilt, is deel van het democratische systeem. Het lijkt nu misschien heel stoer en sociaal om op te stappen uit het college en de coalitie. Het gevolg is juist helemaal niet zo sociaal. De SP staat vanaf nu aan de zijlijn. En daar staat de SP dus ook als in 2015 de eerste fouten aan het licht komen en bijstellingen nodig zijn. Voor die bijstellingen heeft het college een grote bevoegdheid gekregen. Die wethouder is niet meer van de SP. Ik snap nog steeds niet wat de SP heeft gedreven in deze aanpak. Opdracht uit Den Haag? Onvrede over hun wethouder? Niet toe aan bestuursverantwoordelijkheid? Voorlopig blijft het beeld hangen van een olifant die door de porseleinkast ging. En de scherven? Die zijn voor de mensen die het meest kwetsbaar zijn in de veranderingen in het sociale domein.”

Wat betreft HH1 is voor CDA van belang dat de zorg is geborgd, dat er maatwerk voor de bestaande clienten wordt geleverd en dat men uitgaat van een besteedbaar inkomen. Het alsnog behouden van de HH1 zou de gemeente structureel 2 miljoen euro kosten. Nog lang niet alles is duidelijk, elke week lijken er weer nieuwe ontwikkelingen en regelingen ook vanuit Den Haag te zijn, maar per 1/1 moeten we beginnen en zijn we verantwoordelijk. De gemeente heeft zich ons inziens naar beste kunnen voorbereid en het CDA spreekt het vertrouwen uit in de professionals die het werk verrichten en wenst alle zorgvragers in Kampen veel burgerkracht toe en een zachte landing.

Dat het niet behouden van HH1 als publieke voorziening voor de SP (voor ons totaal onverwachts) reden was om uit de coalitie te stappen betreuren wij zeer. Zoals Hilde Palland ook aangaf: “Buitengewoon triest en onverantwoord ook. In plaats van het vormgeven van zorg moeten we ons nu bezig houden met de vorming van een nieuwe coallitie.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*