woensdag, mei 29, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsRegiocoach aangepast sporten

Regiocoach aangepast sporten

-

 

Loes Boetes is de regiocoach Aangepast Sporten voor de regio IJsselland, met Kampen, Raalte, Zwartewaterland en Zwolle als deelnemende gemeenten. Samen met de regiocoaches voor de regio Salland en Twente geeft zij vorm aan drie regionale samenwerkingsverbanden Aangepast Sporten in Overijssel.

De regiocoach geeft uitvoering aan het project Regionale Sportcoach Aangepast Sporten met als doel ‘het vergroten van de sportdeelname van mensen met een beperking’. De taken van de regiocoach bestaan uit het verzorgen van voorlichting en PR, het doorverwijzen van sporters, het optimaliseren van het sport- en beweegaanbod, deskundigheidsbevordering en netwerken.

In de gemeente Zwolle is Loes Boetes een bekend gezicht. Vanaf 2011 is Loes werkzaam als consulent Aangepast Sporten bij SportService Zwolle. Daarvoor heeft ze ruim vijf jaar gewerkt als regiomedewerker Aangepast Sporten in Noord-Holland. Het regionaal vormgeven van het aangepast sporten is haar dus niet vreemd. “Voor kleinere gemeenten is het lastig om specifiek beleid te voeren voor het aangepast sporten. De doelgroep is erg divers en het aanbod meestal minimaal. Daarnaast zijn er vaak te weinig mensen met eenzelfde beperking die dezelfde sportwens hebben. Door het aangepast sporten te regionaliseren zijn er veel nieuwe kansen en mogelijkheden”, aldus Loes Boetes. Over werken in de gemeente Kampen zegt Loes: “Ik verheug me om in Kampen te werken. Het lijkt me een leuke actieve gemeente waar veel mogelijkheden liggen. Ik ga op korte termijn het werkveld in om kennis te maken met de diverse verenigingen en organisaties die actief zijn in Kampen. Ik hoop dat mensen met hun vragen bij me komen, zodat we gezamenlijk kunnen kijken hoe we deze vragen gaan beantwoorden. Ik heb het idee dat er veel mogelijkheden zijn met betrekking tot het aangepast sporten in Kampen.”

Het eerste half jaar wordt vooral ingezet op het inzichtelijk maken van het netwerk en het kennismaken met de lokale sportaanbieders. Loes geeft hierover aan: “Door het bezoeken van de sportactiviteiten krijg ik een goed beeld van hoe een activiteit georganiseerd is. Hoe is de samenstelling van de groep, is het gericht op recreatie of wedstrijdsport, is de accommodatie toegankelijk, etc. Belangrijke zaken voor de doelgroep en dat maakt het doorverwijzen van nieuwe sporters makkelijker.”

Meer informatie
Heeft u als sporter, sportvereniging of zorgprofessional vragen over het project of het aangepast sporten in Kampen, neem dan contact op met Loes Boetes: (038) 423 66 86 of aangepastsporten@sportservicezwolle.nl.

Regionaal samenwerkingsverband Aangepast Sporten

Dertien Overijsselse gemeenten nemen deel aan het project Regionale Sportcoach Aangepast Sporten. Door de subsidieregeling Ondersteuning Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van de provincie Overijssel is het project op 1 januari 2014 van start gegaan. In Overijssel wordt het aangepast sporten middels drie regionale samenwerkingsverbanden vormgegeven.

Wethouder Sport, Pieter Treep: “Ik vind het belangrijk om bij sportstimulering extra aandacht te besteden aan mensen met een beperking. Mensen met een beperking sporten minder vaak en zijn ook minder vaak lid van een sportvereniging. Door samen te werken met meer gemeenten, kunnen we extra uren inzetten om deze doelgroep te bereiken.”

Uit het provinciale onderzoek ‘Fit en Gezond in Overijssel’ (Sportservice Overijssel, 2012) blijkt dat sportparticipatie van mensen met een beperking achterblijft ten opzichte van mensen zonder beperking (68% t.o.v. 77%). Vijfenveertig procent van de mensen met een beperking en/of chronische aandoening is lid van een sportvereniging. Dit percentage ligt lager dan bij sportende mensen zonder beperking (55%). Deze cijfers en het feit dat ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking een vorm van handicap of functiebeperking heeft (SCP, 2007), zijn belangrijke redenen om extra aandacht te besteden aan deze doelgroep.

Regionale bundeling

Om tot een optimale samenwerking te komen, zijn drie regionale samenwerkingsverbanden gevormd:

  • Regio Twenterand, bestaande uit deelnemende gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen en Wierden;
  • Regio Salland, bestaande uit de deelnemende gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en een gedeelte van Raalte;
  • Regio IJsselland, bestaande uit de deelnemende gemeenten Kampen, een gedeelte van Raalte, Zwartewaterland en Zwolle.

Regiocoach aangepast sporten

In de verschillende regio’s kan men terecht bij een regiocoach voor informatie en advies over de sportmogelijkheden, worden sportaanbieders ondersteund en kunnen trainers, coaches en vrijwilligers geschoold worden. De komende twee jaar wordt dit project mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel. Sportservice Overijssel, MEE Twente en MEE IJsseloevers geven advies en ondersteuning.

Meer informatie

Mocht u nog vragen hebben met betrekking tot het Regionale samenwerkingsverband Aangepast Sporten in de regio IJsselland, neemt u dan contact op met Regiocoach Aangepast Sporten Loes Boetes, telefoon: (038) 423 66 86 of via: aangepastsporten@sportservicezwolle.nl.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen