Reuring over een reekalf te water…

Een zondagmiddag in Kampen. Een reekalfje raakte te water, kort na geboorte. Een voorbijganger zag het gebeuren en belde de dierenambulance. Die zou niet zijn gekomen omdat ze niet mogen komen in het gemeentelijk plantsoen. Een andere voorbijganger klom onverschrokken over hek en prikkeldraad en viste het jong uit de vijver. Het relaas haalde RTV Oost, Nu.nl en andere media.

reekalfGroenLinks Kampen heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. Er was voor de partij genoeg reden om vandaag op onderzoek te gaan. Het zal toch niet zo zijn dat onze gemeente de dierenambulance weert op eigen terrein? Of dat de gemeente niet thuis geeft als dieren in het hertenkamp van de gemeente in nood zijn? Of dat de dierenambulance het zomaar af laat weten? Of dat de beheerder of zijn vervanger de dieren laat barsten?

Een reconstructie, na een dag mailen en bellen… 
In het hertenkamp raakt een pasgeboren hertje te water. Dat wordt gezien door een voorbijganger die heel alert direct de dierenambulance belt.
De dame die de oproep ontvangt bij de dierenambulance weet dat de ambulance op pad is naar een ander dier in nood. Ze realiseert zich dat ze in deze noodsituatie niet snel genoeg kan handelen. Zij belt naar de ambtenaar die piketdienst heeft en krijgt zijn antwoordapparaat.
Ze spreekt niet in, om tijd te winnen, en belt eerst de melder terug. Die kan vertellen dat een voorbijganger al over het hek klom en het beestje uit het water viste.
De gemeente bevestigde dat de man van de piketdienst gebeld is. Hij kreeg geen bericht en kon dus niet terugbellen.

Klopt het beeld dat de dierenambulance niet in het gemeentelijk plantsoen komt om een dier in nood te redden? Het blijkt een halve waarheid. Voor ganzen, zwanen, eenden e.d. is de afspraak dat de gemeente zelf voor die dieren zorgt, b.v. als er botulisme uitbreekt of als een dier wordt aangereden. Voor het hertenkamp is de afspraak dat de ambulance gewoon uitrukt. Daarover is goed contact met de beheerder van het hertenkamp, meldt de woordvoerder van de ambulance.
Dat doet niets af aan het feit dat Remco Trentelman – want hij lijkt de redder in nood te zijn – een stoere daad verrichte door over dat lastige hek te klimmen en het reekalf uit het water te vissen. Remco: bedankt!

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*