Reuzenberenklauw leidt in de gemeente Kampen nog niet tot problemen

1402

Als je zo de berichten leest kun je misschien niet anders concluderen dan dat de overlast van de Reuzenbereklauw in de diverse steden tot steeds meer problemen leid voor mens en dier. Met zijn grote, klauwachtige bladeren en prachtige schermachtige witte bloemen, ziet deze plant er prachtig uit, maar raak je de haartjes van de plant aan en ben je daar gevoelig voor, dan kun je vreselijke brandblaren krijgen.

Ook in de gemeente Kampen komt de Reuzenberenklauw op enkele plaatsen voor. De plant is te herkennen aan zijn grote bladeren en kan wel 3 meter hoog worden. Navraag bij de gemeente leert ons dat de gemeente Kampen er bovenop zit. Men bestrijd de Berenklauw actief op die locatie`s waar dit hinder geeft, zoals wandel- en fietspaden en speelplekken: “De locaties zijn bij ons bekend. Er staan echter ook Berenklauwen op locatie`s die minder hinderlijk zijn, deze worden via ons maaibestek twee maal per jaar afgemaaid”. In de zomer neemt de overlast van de Reuzenberenklauw vanwege het groeizame weer natuurlijk ook weer toe. Gelukkig zijn er (voor zover bekend) in de gemeente Kampen nog geen mensen geweest die met klachten naar de huisartsenpost moesten. De stof die de brandblaren veroorzaakt komt alleen bij hogere temperaturen vrij.

De plant komt van nature niet voor in Nederland, het is een exoot die hier niet thuishoort. De Reuzenberenklauw is niet giftig maar het sap van de plant kan in combinatie met zonlicht irritatie veroorzaken aan huid en ogen en er kunnen zelfs brandwonden ontstaan. Het advies is dan ook om de plant niet aan te raken en als u een Reuzenberenklauw tegenkomt in het openbaar groen, hiervan melding te maken bij de gemeente. De doelstelling van de gemeente Kampen is om de Berenklauw op hinderlijke locatie`s zo snel mogelijk te verwijderen en voorkomen dat deze verder gaat uitzaaien. Zo nu en dan komt er bij de gemeente een meldingen binnen waarop actief gereageerd word om deze Berenklauwen te verwijderen.

In de laatste uitgave van de Kamper almanak beschrijft bioloog Niels Jeurink de ‘invasieve van soorten’ als de Reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop. Zijn conclusie is dat de groei van deze exoten wel wat toeneemt, maar eigenlijk zijn er vrij weinig waarnemingen.

Voorkom overlast door de Reuzenberenklauw 

  • Voorkom overlast door contact met de plant te vermijden, ook als ze al afgemaaid zijn.
  • Zolang ze nog groen zijn en niet verdroogd, zijn ze gevaarlijk.
  • Waarschuw kinderen voor de Reuzenberenklauw en leer ze de plant herkennen.
  • Houd uw hond kort aan de lijn op locaties waar Reuzenberenklauw groeit.

Wat moet u doen als u toch in aanraking bent gekomen met de Reuzenberenklauw? 

  • Spoel onmiddellijk overvloedig met koud tot lauw water.
  • Bedek de huid na afspoelen tegen zonlicht.
  • Neem contact op met de huisarts bij ernstige klachten.

Ook het rode Kruis is prima voorbereid op eventuele problemen en de gevolgen van een aanraking van de Reuzenbereklauw. Kijk voor meer tips en info op de site van het Rode Kruis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP