Rivierliefhebber wil Zalker zwarte populieren laten voortleven

Precies een jaar nadat ze zijn omgezaagd, doet rivierliefhebber Wim Eikelboom een poging om de bijzondere Zalker zwarte populieren te laten voortleven.

Eikelboom – bekend van de podcast Rivierverhalen over de IJssel – roept mensen en natuurorganisaties op om loten te stekken van de zwarte populieren. De loten zijn afkomstig uit de afgezaagde onderstammen.

Een jaar geleden gingen de twee 130 jaar oude bomen tegen de vlakte. Gemeente Kampen vond dat ze een gevaar vormden voor de veiligheid van voorbijgangers. ‘Dit zijn hele bijzondere bomen. Eigenlijk zijn zwarte populieren de oerbomen van ons rivierenlandschap. Ze zijn schaars geworden en daarom moeten we zuinig zijn op deze boomsoort’, vertelt Wim Eikelboom.

Hij bedacht een motto met een knipoog: ‘Make Zalker zwarte populieren great again’ Mensen kunnen een afgeknipte staak meenemen en in de grond planten. ‘Net als wilgen slaan populieren makkelijk aan. Ik hoop dat deze twee bomen gaan voortleven op verschillende plekken langs de IJssel.’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*