Rob Alferink draagt na 25 jaar vaandel Kamper Kogge over

kogge-alferink

Eigenlijk heeft hij helemaal niet zoveel met schepen. Toch was Rob Alferink een van de gedreven Kampenaren die aan de wieg stond van de Kamper Kogge. Nu, na 25 jaar, vindt de voorzitter het tijd het vaandel over te dragen.

Samen met onder andere Henk Bastiaan, Rob Busser, Bram Kale, Arend Hengeveld en Rob Hoekstra zette Alferink vanaf 1991 zijn schouders onder het project om in Kampen zo getrouw mogelijk een kogge na te bouwen op basis van een wrak, gevonden in de Flevopolders. Eerst als secretaris en sinds 2006 als voorzitter. “Persoonlijk ben ik helemaal geen bootman. Maar een kogge, zo sterk gelieerd aan Kampen, zou natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid zijn om de stad op de kaart te zetten. Dat sprak me aan. Daarbij ligt besturen me wel.”

Er was enkel een idee en verder niks, blikt hij terug op die beginperiode. Na heel wat onvermoeibaar lobbywerk en vurige pleidooien kregen ze de neuzen uiteindelijk dezelfde kant op. “Op een gegeven moment hadden we hier de werf, met detectors tegen diefstal – hoewel er nauwelijks wat te halen viel”, kan hij zich nog levendig herinneren. “Het alarm lag bij mij thuis. Nou, dat heb ik geweten. Het barstte er van de konijnen dus om de haverklap ging dat ding af.”

In 1994 kon de bouw van het schip, met Europees geld, daadwerkelijk beginnen. “Er was grote jeugdwerkloosheid in die tijd. Via het Europees Steunfonds kregen we subsidie om jongeren op te leiden tot scheepstimmerman.” Het moment dat de eerste kielbalk werd gelegd ziet hij nog voor zich.”Heel indrukwekkend.” Gaandeweg zag hij het schip omhoog komen. De publieke belangstelling tijdens de bouw was overweldigend – maar vooral van buiten Kampen. “En dat is eigenlijk nog steeds zo. Jammer, maar zo werkt het blijkbaar.”

De Kamper Kogge heeft inmiddels heel wat tochten gemaakt, waaronder de veelbesproken Ommelandvaart in 2004. “Er zijn ook dieptepunten geweest, met het overlijden van mensen die veel voor de kogge en de werf hebben betekend. Maar al met al heb ik het een geweldige tijd gevonden.” Voor de werf breekt nu een nieuwe fase aan. “Er staat veel te gebeuren, met de herinrichting en ook organisatorisch. Op een zeker moment moet je het vaandel overdragen. Gelukkig heb ik Arjen Hendriks bereid gevonden dit over te nemen en dat geeft een hartstikke goed gevoel.”

Voor de Kamper Kogge en de Koggewerf droomt hij zich een toekomst als levendige toeristische attractie, met de IJsselkogge als trekpleister. “Dat is mijn grote wens: geen statisch gebeuren in een stuk glas, maar in interactie met de Kamper Kogge en de geschiedenis van de kogge. Zo’n kans ligt er nu en die krijg je niet al te vaak.”

Zelf kijkt hij ernaar uit meer tijd te hebben voor z’n grote hobby, tuinieren. En voor zijn drie kinderen (en kleinkinderen). Met een zoon en dochter in Spanje en Portugal liggen er genoeg leuke trips in het verschiet. “Mijn vrouw en ik zijn beiden gelukkig in goede gezondheid. We hebben 35 jaar in het reisvak gezeten. Reizen zit ons in het bloed en we hopen er nog vaak op uit te trekken. En ik hoop dat ik nog wel eens mag binnenlopen op de werf voor een kop koffie.”