Ruben Smit toont zijn nieuwe film

Voorpremière in Vestzaktheater met persoonlijke inleiding

In een speciale voorvertoning kon Kampen vorige maand kennismaken met Ruben Smit en zijn natuurfilm ’Levende Rivier’. In samenwerking met ’Ruimte voor de River’ had kanovereniging ’De Skonevaarders’ een avond georganiseerd waarbij de film werd vertoond en ingeleid door de maker zelf.

Levende Rivier
Ruben Smit licht zijn film toe

De film ’Levende Rivier’ komt deze maand uit en is een bewerking voor het witte doek van de natuurdocumentaire. In de film peddelt Ruben Smit in een kano over de Rijn van de Duitse grens tot aan de Noordzee en wijst onderweg op de natuur(ontwikkelingen) in het rivierlandschap. Els Mondt van kanovereniging ’De Skonevaarders’ nodigde  de cineast, ecoloog en fotograaf uit in het Vestzaktheater in samenwerking met het ’Ruimte voor de Rivier’ (RvdR). Het projectteam IJsseldelta vond het een mooie manier om zo hun werk te laten zien.

Levende Rivier
Arjan Otten schetst de recreatieve mogelijkheden van het Reevediep

Ruben Smit is bij het grote publiek bekend geworden van zijn film ’De Nieuwe Wildernis’ waarin hij de (gemaakte) natuur in de Oostervaardersplassen van nabij vastlegt. De film won in 2014 een Gouden Kalf en een Comenius Award, de hoogste onderscheiding voor natuureducatie. Dat laatste is ook één van de drijfveren van Ruben. Hij ervaart het afnemende natuuronderwijs als een gemis en wil graag de jeugd, die de toekomst heeft, kennis laten maken met de natuur. In ’Levende rivier’ heeft hij gekozen om zelf een centrale rol in de film te spelen waarmee hij het publiek laat meebeleven. Hij filmt vanuit zijn perspectief op het water. Achter hem is er een lege plaats in de kano voor de kijker: ”Volg de man en zijn kano.”

Levende Rivie
Geheel rechts Marcel van Dijk namens Isala Delta

In vier etappes geeft de film de natuur weer naast, op en onder de rivier. Van ringslangen in het riet tot parende padden onder water. Als Ruben door een nevengeul vaart in de Millingerwaard of langs het teloor gegane riet bij Kinderdijk, komt RvdR om de hoek kijken, al wordt dat niet met name genoemd. De combinatie met veiligheid schept mogelijkheden voor natuurontwikkeling. ”Oude cultuurlandschappen worden soms te veel geconserveerd”, volgens Ruben. ”Je moet door je oogharen kunnen kijken.” Niettemin gaf de ecoloog aan soms ook met argusogen te kijken naar de berekeningen van Stroomlijn, een deelproject van RvdR. Natuurfixatie wijst hij af, vertelde hij na de film waarin de Nederlandse natuur in hoge kwaliteit wordt getoond. ”Natuur is een levend iets.” Dat demonstreert zijn aanstaande speelfilm ’Levende Rivier’ volop.

Levende Rivier
Ecologe Heleen Broier die de Scherenwelle vrij gaf

Zie ook:
Voetreiziger langs teloorgegaan landschap
Natuurfotograaf slaat alarm over Bentinckswelle
Werkzaamheden Scherenwelle mogen beginnen


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*