dinsdag, juli 23, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsSail Kampen in plaats van schroothoop

Sail Kampen in plaats van schroothoop

-

De Kapitein Anna schittert als vanouds tijdens Sail Kampen 2014

KAMPEN – Radarsalonboot Kapitein Anna (voorheen Kapitein Kok) het oudste partyschip van Nederland, is voor het eerst weer in volle glorie te zien tijdens Sail Kampen 2014 (18 t/m 21 april). De voormalige veerboot, gebouwd in de tijd van de Titanic met de grandeur van glimmend gelakt houtwerk en koper, werd begin dit jaar op het nippertje gered van de schroothoop.

In de Zuiderzeehaven in Kampen wordt het schip van romp tot mast compleet gerestaureerd.  Onder leiding van de nieuwe eigenaar Ton Schellekens uit Den Bosch bouwt een team van vaklieden het schip om tot een varende feestzaal annex hotel van drie verdiepingen. Een enorme klus. ,,We zijn in juli begonnen en het is nog lang niet klaar. Alle pijpen en leidingen waren op, net als de romp beneden. Daar hebben acht man drie weken aan staan lassen om alles weer goed te krijgen”, vertelt Schellekens.

Kapitein_Kok_2006

Hutten
Inmiddels is de machinekamer onder handen genomen, zijn van voor tot achter nieuwe kabels en snoeren getrokken en lekkende daken hersteld.  De bouw van de nieuwe keuken in het hart van het schip vordert gestaag, net als de grondige opknapbeurt in oude stijl van het interieur van de boven- en de benedensalon. Beneden in de romp zijn twaalf nieuwe hutten, de slaapkamers voor toekomstige gasten die aan boord willen overnachten, in aanbouw. Schellekens: ,,Het schip loopt bijna zo rond als een duikboot, dus dat was een enorm gepuzzel. Bovendien ligt een schip nooit stil, dus aan een waterpas heb je hier helemaal niks.”

Scheepsbouwer
De ervaren (scheeps)bouwer uit Den Bosch kocht het wrak begin dit jaar uit een faillissement. Hij was de enige bieder. ,,Het zou eeuwig zonde zijn als zo’n schip op de schroothoop terecht komt. Het is van belang dat zoiets behouden blijft. Ik zag hierin een hele leuke uitdaging.” Dat het schip onder handen wordt genomen in Kampen heeft een reden, aldus Schellekens: ,,In Kampen zijn al veel charterschepen opgebouwd, je hebt hier een heleboel goede, ervaren vaklui, bedrijven en leveranciers bij elkaar zitten.”

Waterspektakel
Het raderschip, bouwjaar 1911, wordt voortgestuwd door twee enorme schepraderen die door het water ploegen. Dat waterspektakel is tijdens het varen binnen vanuit de salon te aanschouwen. Tot 1948 deed het schip dienst als veerboot op de Lek tussen Schoonhoven en Rotterdam. Er konden meer dan duizend passagiers mee, plus de nodige koeien en andere vracht. ,,Het was een ontzettend snel schip in die tijd, met een vaarsnelheid van 20 km/uur.” Daarna voer het schip jarenlang niet, het lag als restaurant op de Rijn in Duitsland. In 1977 werd het schip drastisch gemoderniseerd, met behoud van de authentieke sfeer.

Film
De allerlaatste tocht van de Kapitein Anna als veerboot in 1948 is vastgelegd op film. Deze film is te zien tijdens de lustrumeditie van Sail Kampen, van 18 tot en met 21 april. Dan ligt het raderschip als een van de bijzondere trekpleisters afgemeerd aan de IJsselkade bovenstrooms. ,,Dit schip is absoluut van toegevoegde waarde voor Sail”, aldus bestuurslid Nautische zaken Atie Edink. Overdag is de Kapitein Anna te bezichtigen voor het publiek, ’s avonds is het voor bijvoorbeeld bedrijven mogelijk de radarsalonboot af te huren voor een vaartocht.

Pasen
Sail Kampen wordt gehouden tijdens de paasdagen van 18 t/m 21 april. In 2010 was het evenement met ruim 200.000 bezoekers het drukstbezochte paasevenement van Nederland. Vanwege het eerste lustrum en een extra uitgebreid programma, verwacht de organisatie dit jaar nog meer bezoekers. Zij kunnen genieten van vaartochten, scheepsbezichtigingen, demonstraties, topartiesten, entertainment, kermisattracties, horecagelegenheden en veel meer. Informatie: IMG_0296

 

Kok2-webwww.sailkampen.nl.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen