Scouting levert bijdrage aan jeugdprogramma Internationale Hanzedagen 2017.

scoutingVan 15 tot en met 18 juni 2017 zijn in Kampen de Internationale Hanzedagen. De drie Scoutinggroepen uit Kampen: De Hanzeluiden, Martin Gasman Groep en Henk Brunt Groep slaan de handen ineen om een uitdagend jeugd- en jongerenprogramma te ontwikkelen voor de Hanzedagen. Dit gebeurd in nauwe samenwerking met de gemeente Kampen.

Scouting staat voor uitdaging en biedt de jeugd en jongeren spannende activiteiten. Maatschappelijke betrokkenheid is bij Scouting belangrijk en dit was een reden om de samenwerking op te zoeken met de gemeente en de Internationale Hanzedagen. De jeugd- en jongerenactiviteiten worden georganiseerd door ‘Stichting HanzeJam’, een samenwerkingsverband tussen de drie lokale Scoutinggroepen.
Regionale en landelijke Scoutingvrijwilligers hebben zich aangesloten en leveren een bijdrage.

Inmiddels heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie de stichting erkend, waardoor alle vrijwilligers gratis een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen aanvragen.
Daarnaast wordt samengewerkt met een groot aantal organisaties uit Kampen, zoals watersportvereniging ZC’37, , kinderboerderij Cantecleer en Jongerencentrum ’t Ukien/ Full Color Festival. Stichting HanzeJam ontwikkelt voor de Internationale Hanzedagen een uitdagend jeugd- en jongerenprogramma voor de inwoners van Kampen en haar bezoekers. Dit programma is nog in ontwikkeling maar men kan denken aan een outdoor-activiteiten zoals een trappersbaan.
Naast het opzetten en uitvoeren van een programma voor de jeugd willen de Scouting vrijwilligers ook een Jamboree organiseren; de HanzeJam. Het is de bedoeling dat scouts uit de regio rondom Kampen en buitenlandse Scouts uit de andere Hanzesteden van Europa, een aantal dagen gaan kamperen aan de oevers van de IJssel. Afgelopen najaar is een delegatie naar Polen geweest om contacten te leggen. De website is inmiddels beschikbaar in het Nederlands, Duits, Pools en Engels, zie www.hanzejam.nl