Serenade voor jubilaris Broederband (video)


Muzikale ode aan Pé van der Meulen door zijn eigen fanfarekorps

Muziekvereniging De Broederband bestaat in augustus 122 jaar en kent zeer trouwe leden. Waaronder de 80-jarige Pé van der Meulen uit Brunnepe. Met zijn al 65 jaar standvastige inzet voor het harmonieorkest heeft hij meer dan de helft van het bestaan van De Broederband meegemaakt. De bescheiden muziekfanaat is tegen zijn zin in uitgebreid in het zonnetje gezet. Onder andere met een gezamenlijke serenade  van De Broederband en percussiegroep Brobando. Pé was overvallen maar raakte wel ontroerd en genoot.

jubilaris Broederband Pé

Feitelijk werd Pé vorige week drie maal in één etmaal overrompeld. Dinsdagavond werd hij mee uit eten genomen door zijn dochters en woensdagmiddag 17 februari, op zijn verjaardag, kreeg hij een bloemetje aangeboden door wijkvereniging Brunnepe aan ’t Roer. ’s Avonds stonden er bovendien plots twee muziekkorpsen voor de deur. Maar hij had dan ook een dubbel jubileum te vieren. Naast zijn 65-jarig lidmaatschap van De Broederband bereikte hij de respectabele leeftijd van 80 jaar. Het feit dat hij sinds een tijdje een ziekte onder de leden heeft, weerhoudt hem er niet van om nog volop van de muziek en zijn kleinkinderen te genieten.

In zijn werkzame leven was Pé van der Meulen kraanmachinist bij Schokbeton, Betonson en Hylkema. Begin jaren ’50 is hij lid geworden van het toen opgerichte tamboerkorps en in september 1952 stapte hij over naar het orkest. In 1953 ging hij al meteen mee met een tiendaags bezoek aan Denemarken waarna in 1956 de H2O-feesten in Kampen volgde, uitstapjes naar Antwerpen en vele weekenden Siedlinghausen. Daar maakte hij kennis met pastor Ludwig met wie hij een warme vriendschap opbouwde, samen met Pé’s vrouw Annie (Annechien voor vrienden en bekenden). Zij is in 2000 overleden. Een bekende uitspraak van haar typeert de trouw van Pé aan zijn Broederband: ”Ik voel me soms net een weduwvrouw. Op dagen dat er muziek is (zoals bijvoorbeeld Koninginnedag), is Pé gewoon niet thuis.” Na de muziek komt de Buitenhaven waar Pé ook veel tijd doorbrengt.

jubilaris Broederband Pé

Pé van der Meulen, in Brunnepe beter bekend als Pé de Sokke, is zijn fanfarecarrière begonnen op een hoorn die al snel werd opgevolgd door een trombone. Deze bezit hij nog steeds. Later ging hij de bekkens spelen en vervolgens de grote trom. Sinds 1966 is hij ook betrokken bij de Toestebolten, de amusementsband van De Broederband, en verricht hij verengingswerk achter de schermen. Van der Meulen zit nu al jaren bij de drumsectie waar hij samen met Trudy soms net het duo Jut en Jul vormt, als Trudy Pé aan moet geven waar en wanneer te slaan, vertelt Manfred Haverman. Deze trompettist, zelf ook van jongs af aan betrokken bij De Broederband, memoreert een ontroerend moment tijdens het Bevrijdingsconcert op 17 april 2015 (70 jaar Bevrijding). Aan Pé was de eer om de vlag, de nationale driekleur, te hijsen en te strijken tijdens het nummer Nightfall in Camp. Manfred noemt Pé een typisch voorbeeld van een ruwe bolster, blanke pit. Soms een grote mond maar een hart van goud en nooit te beroerd om een ander te helpen.

Hij hoefde niet te helpen bij het versieren van zijn huis. De buurt zorgde wel voor een opvallend feestelijk versierd huis in de Geert van Woustraat. Binnen mocht dat niet maar in Brunnepe weten ze ook op straat een feestje te bouwen. Buurtbewoners kwamen nieuwsgierig kijken en luisteren toen De Broederband en het daaruit voortgekomen Brobando luid en duidelijk een muzikale ode brachten aan de jubilaris. Gelukkig was er geen repetitie of uitvoering want dan was Pé niet thuis geweest. Als hij een verjaardag heeft op maandag werkt hij die ’s middags af om ’s avonds naar de repetitieavond te kunnen gaan. Als Pé zelf op maandag jarig is, zet hij een krat bier in de kamer voor de gasten en vertrekt naar het verenigingsgebouw aan de 3e Ebbingestraat. Maar nu stond hij toch echt zelf in het middelpunt van de belangstelling. Op 15 april volgt nog een uitgebreide huldiging in de Burgwalkerk. Dan zal, met de positieve houding die Pé eigen is en die zijn ziekte overvleugelt, nogmaals gezongen worden: ”Lang zal hij leven! Hoera (80x)!”

jubilaris Broederband Pé

Zie ook:
Herdenken, gedenken en vieren met De Broederband
Videoregistratie Bevrijdingsconcert Kampen 2015
Website van muziekvereniging De Broederband
Website van percussiegroep Brobando

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*