Sinterklaas gearriveerd dankzij uitbaggeren IJssel

Na feestelijk onthaal opent Sint zijn tijdelijk onderkomen

Ieder jaar maakt de Veerman van Kampen één hele lange reis. Dan vaart de salonboot helemaal naar Spanje om Sinterklaas op te halen. Dit jaar kwam de rondvaartboot zo zwaar beladen met kadootjes terug dat ‘ie zonder de uitdieping van de IJssel Kampen niet had gehaald. Zo vertelde burgemeester Koelewijn die de Goedheiligman hartelijk ontving op een met grote en kleine mensen volgestroomde IJsselkade. Samen openden ze het Sinterklaashuis in de Stadskazerne waar de Sint tot zijn verjaardag verblijft.

aankomst Sinterklaas

”Bij Zwolle was het bijna misgegaan,” vertelde Sinterklaas, “toen de boot even dreigde vast te lopen”. Het project Ruimte voor de Rivier is inderdaad nog niet helemaal voltooid. Burgemeester Koelewijn toonde zich zeer verheugd dat de Sint heelhuids Kampen had gehaald. Heel veel kinderen hadden uitgekeken uit naar zijn komst en de Zwarte Pieten maakten het kroost (maar ook veel grote mensen tot aan de politieman toe) alvast blij met hun strooigoed. Amerigo stond rustig te wachten voor de Stadskazerne. De trouwe schimmel van Sint Nicolaas was met een apart schip gekomen samen met de Pieten die hem het hele jaar door in Spanje verzorgen.

Amerigo

De andere Zwarte Pieten (zo’n 170 in totaal dit jaar!) maakten er weer het gebruikelijke feestje van maar er waren ook Pieten die zich serieus aan hun taak wijdden. Klusjespiet nam nauwgezet alle maten op, ook van de stoel van Sint zodat hij niet vast zou komen zitten. Er liep een EHBO-piet rond die bij het Rode Kruis aan de Wilhelminalaan is opgeleid en Fotopiet had een cursus bij Tennekes gevolgd. Financiënpiet had zijn jaarlijkse bijscholing van wethouder Ekker gekregen want er is nogal wat geld gemoeid met alle cadeaus en snoepgoed dat de Sint uit komt delen. Sommige cadeaus bleken bovenop de Nieuwe Toren verstopt te zijn maar daar wisten de Abseilpieten wel raad mee. Sinterklaas keek vol bewondering toe hoe ze de toren afzeilden.

Nieuwe Toren

Na even in zijn Sinterklaashuis gekeken te hebben, was hij namelijk op Amerigo gestapt en meteen de Oudestraat ingegaan om nog meer kadootjes te kopen. Begeleid door de Muziekpieten (opgeleid door ADMG) kreeg hij al diverse wenslijstjes in de handen gedrukt. In zijn bezoeken en werkzaamheden de komende weken wordt Sinterklaas ondersteund door het OVK en Debby en Klaziena hebben samen met veel andere vrijwilligers zijn onderkomen piekfijn verzorgd. Dit jaar is dat voor het eerst in de Stadskazerne ondergebracht. Het Sinterklaashuis is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag. Op de andere dagen, behalve op zondag, rijdt de Goedheiligman op de daken. Sinterklaas is gewaarschuwd dat het kan gaan vriezen maar voor gladde daken heeft hij zijn Strooipieten meegenomen.

Zwarte Pieten

Zie ook:
Sinterklaasorganisatie Ondernemers Vereniging Kampen
Sinterklaashuis
Sinterklaasfestival (30 november)


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*