Sleutel symboliseert oplevering Stadskazerne

Met overdracht wordt Van Heutszkazerne officieel verleden tijd

Een ferme roep van de Stadsomroeper en een ferme sleutel vormden gisteren de aftrap voor de overdracht van De Stadskazerne aan gemeente Kampen. Woningcorporatie deltaWonen presenteerde als eigenaar trots het zes jaar lang gerestaureerde en gerenoveerde gebouw aan de nieuwe huurders onder aanvoering van de gemeente. In de komende maanden wordt de inrichting voltooid en verhuizen de huurders naar hun nieuwe stek waarna in september een groot openingsfeest volgt voor de bevolking.

sleuteloverdracht Stadskazerne

Herinneringen
Bertus Krabbe leidde als Stadsomroeper het officiële moment van sleuteloverdracht in met een ’Stadskazerneroep’ waarin 200 jaar geschiedenis  in vogelvlucht langskwam. Na legerkazerne heeft het enorme gebouw dienst gedaan als academie voor sociale, expressieve, journalistieke en kunstzinnige opleidingen. Heel veel mensen, deels uitgewaaierd over Nederland, hebben er daardoor herinneringen aan.

Dat bleek ook te gelden voor de hoofdpersonen in deze sleutelscène. Evert Leideman, directeur deltaWonen, ontving als eerste de sleutel van Krabbe en vertelde dat zijn vader in WO I als scherpschutter gelegerd was in de Van Heutsz. Leideman gaf de sleutel door aan Martin Ekker, wethouder gemeente Kampen, die in de jaren tachtig gewerkt bleek te hebben bij de Christelijke Academie voor de Journalistiek. Ekker heeft ook de grote brand in 1982 meegemaakt die drie verdiepingen van de noordvleugel in de as legde. Zijn typemachine was echter gered door het zeil dat eroverheen lag. Margreet Vink, gemeentearchivaris, nam als laatste de sleutel in ontvangst en verklapte dat zij daar stond omdat haar vader als administrateur in de kazerne kwam en toen in Kampen zijn vrouw ontmoette.

sleuteloverdracht Stadskazerne

Huurders
Oud-wethouder Sybren Gerlofsma was aanwezig als voorzitter van de historische vereniging ’Jan van Arkel’ dat eindelijk een eigen onderkomen vindt in de Stadskazerne. Stadsarcheoloog Alexander Jager krijgt een werk- en publieksruimte. Tijdens de rondleiding spreekt hij de wens uit dat het een dynamisch geheel moet worden. Zijn depot bevindt zich in de nieuwbouw achter de monumentale gevel van de voormalige exercitieloods aan de Buiten Nieuwstraat. Daar komen ook de depots van het Stedelijk Museum en het Stadsarchief. Dat wordt ook een nieuwe huurder evenals de Bibliotheek en lokale omroep RTV IJsselmond.

Voor laatstgenoemde zijn op de bovenste verdieping geluidsdichte studio’s gecreëerd. In de Stadskazerne komen ook publieke ruimtes, studiezalen en een leescafé. Margreet Vink, en velen met haar, hoopt op een synergie van de vele bewoners en gebruikers bij het elkaar ”ontmoeten in de Stadskazerne”. Tenslotte komt er een uitspanning die gedreven zal worden door medewerk(st)ers van ”Kamper Genot”, zoals KampenOnline in december al naar buiten bracht (zie onderaan).

sleuteloverdracht Stadskazerne

Feest
Het voltallige College van B&W gaf acte de presence maar voor een feestje is het nog veel te vroeg. Er moet nog heel veel werk verzet worden en de Bibliotheek opent op woensdag 18 mei als eerste haar deuren. Als laatste zal het Stadsarchief verhuizen aangezien met name de voorbereiding van het juiste klimaat(systeem) de nodige tijd kost. Het Stadsarchief, dat na de Stadsgehoorzaal en Quintus ook verzelfstandigd wordt in de toekomst, springt van 1,5km archiefruimte naar 3,1km en heeft ook een quarantianeruimte. Als ze oude inboedels erft uit wat voor omgeving dan ook, mogen die bijvoorbeeld geen schimmelbesmetting overbrengen op de rest van het archief.

Uiteindelijk zal op donderdag 8 september De Stadskazerne officieel geopend worden waarna het een week lang ondergedompeld zal worden in activiteiten en festiviteiten voor jong en oud. Het deel van de Stadskazerne dat aan Proeflokaal De Stomme van Campen grenst, is al in gebruik door deltaWonen. De drie verdiepingen zijn nog te huur maar op de begane grond is haar Woonwinkel gevestigd. Daar werd na de rondleiding nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. Marcel Logtenberg, projectleider deltaWonen, had het gezelschap rondgeleid en iedereen stemde enthousiast in met de gelegenheid die de drank hem bood. Na de ferme roep en overdracht van de ferme sleutel in het begin, bracht hij nu op het einde een ferme toost uit op de Stadskazerne.

sleuteloverdracht Stadskazerne

Zie ook:
Kamper Genot exploitant café Stadskazerne (dec. 2015)
Open Huis Van Heutszkazerne (video – juni 2015)
Kijkje in de ontwerpkeuken van de Stadskazerne (aug. 2014)
Website van De Stadskazerne
De Stadskazerne op Facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*