Sloop ziekenhuis “De Weezenlanden” in volle gang

1

Door Dick van der Wal

 

Het is zover, de sloop van ziekenhuis “De Weezenlanden” in Zwolle is deze maand gestart. Nadat de verhuizing naar nieuwbouw Isala in 2013 afgerond was, vonden hier steeds minder activiteiten plaats. Totdat de deuren definitief werden gesloten.

Hoewel de sloop al een aantal maanden in volle gang is, wordt dat nu pas echt zichtbaar aan de buitenkant. Van binnen is alles kaalgestript, de buitengevel wordt ontdaan van het metselwerk. Zo wordt het hele pand langzamerhand tot de grond toe afgebroken.
Van de bekende ontvangsthal is inmiddels niets meer over.

Voor vele Kampenaren vond hier de start van hun leven plaats, en staat in hun paspoort als geboorteplaats “Zwolle” opgetekend.
Zo zal menig Kampenaar herinneringen hebben aan dit ziekenhuis. Leuke en minder leuke herinneringen. Van geboorte tot overlijden, specialistische onderzoeken, operaties, op ziekenbezoek bij familie of vrienden, op kraambezoek, of gewoon een dagelijkse baan.

Met de sloop van dit ziekenhuis verdwijnt er toch weer een klein stukje Kamper geschiedenis, ook al is dat in Zwolle. Als de sloop straks afgerond is, wordt het terrein bouwrijp gemaakt voor de bouw van woningen en appartementen. Volgens planning worden de eersten hiervan al in begin 2016 opgeleverd.

2