Sluiting kerkgebouw Grafhorst opgeschort

In afwachting van advies Protestantse Kerk Nederland

De Nederlandse Hervormde Kerk in Grafhorst wordt zondag 22 mei nog niet definitief gesloten, zoals de Algemene Kerkenraad van de Hervormde Gemeente IJsselmuiden-Grafhorst aanvankelijk had besloten. Op verzoek van enkele gemeenteleden heeft de AK de PKN om advies gevraagd en is het besluit opgeschort.
NH Kerk GrafhorstDe AK had naar de leden van de kerkelijke gemeente IJsselmuiden-Grafhorst ruim een maand geleden aangekondigd dat het kerkgebouw buiten gebruik gesteld zou worden op 23 mei. Eerder was uit een peiling gebleken dat niet aan de, door de AK vastgestelde, voorwaarden werd voldaan om het gebouw open te houden en te vergroten (zie onderaan). Er bleek geen meerderheid te bestaan daarvoor maar desondanks raakte het besluit wel veel mensen. Een spontaan ontstane groep van zes gemeenteleden bleef zoeken naar een oplossing en wist zich gesteund door zo’n tweehonderd andere gemeenteleden.

Nu de PKN om advies is gevraagd dringt zich de vergelijking op met het uitvoerige traject dat in Kampen is gevolgd om te komen tot een beslissing welke kerkgebouwen te sluiten (zie onderaan). In Kampen werken de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk in toenemende mate samen en zijn er (pijnlijke) knopen tot sluiting van kerkgebouwen doorgehakt. Grafhorst kent nog twee kerkgebouwen meer maar die behoren bij andere kerkgemeenten. De Hervormde Gemeente IJsselmuiden-Grafhorst heeft naast het gebouw in Grafhorst ook nog de Dorpskerk in IJsselmuiden en huurt elke zondag ruimte in de Oosterholthoeve.

NH Kerk GrafhorstZie ook:
Sluiting kerkgebouw Grafhorst definitief
Kerken samen op weg naar federatie Kampen Noord
Hervormde Gemeente IJsselmuiden-Grafhorst
Kerkorde en Ordinanties (PKN)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*