donderdag, juni 13, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeNieuwsSpannende laatste week voor crowdfunding Struikelstenen in Muziek

Spannende laatste week voor crowdfunding Struikelstenen in Muziek

-

Liedschrijver Baruch da Costa denkt aan zijn familie en de Kristallnacht

Kamper tekstdichters, singer-songwriters en componisten schreven liederen bij de Kamper struikelstenen. Er is nog één week te gaan om het benodigde geldbedrag bijeen te brengen voor het kunnen maken van de opnames van deze liederen. Inmiddels is zo’n €8000,- bijeengebracht, maar er is méér nodig.

Op dinsdag 15 november om 11 uur ’s avonds gaat de campagnepagina op voordekunst dicht. De spanning neemt dus toe bij iedereen die betrokken is bij de Stichting Struikelstenen in Muziek. “We willen iedereen die het belangrijk vindt dit muzikale monument voor de vrijheid te realiseren, iedereen die overweegt dit project te steunen, op het hart drukken dat ook écht te doen,” zegt voorzitter Marco Hulsebos.

Tenminste 80% van het streefbedrag moet komende dinsdag binnen zijn. “Ik heb er vertrouwen in dat we dat halen,” zegt Hulsebos. “Drukkerij PPP uit Dronten, de Stichting Kamper Struikelstenen, en grondverzetbedrijf Visscher BV uit Mastenbroek hebben ons project geadopteert. Tevens ontvingen we een forse particuliere bijdrage van de heer Bert-Jan Postuma. De Stadsgehoorzaal Kampen stelt op 17 april de zaal beschikbaar voor de premièrevoorstelling. Dat alles helpt ons een heel eind op weg, maar we zijn er nog niet. Het is super belangrijk dat ook in de laatste week nog donaties worden gedaan.” Dat kan via https://www.voordekunst.nl/projecten/13834-struikelstenen-in-muziek.

Tijdens de eindsprint staat de crowdfundingcampagne nog wel even still bij de Kristallnacht. Want woensdag 9 november is het precies vierentachtig jaar geleden dat een pogrom plaatsvond tegen het Joodse deel van de Duitse bevolking. Voor Baruch da Costa is dat elk jaar weer een belangrijk moment om bij stil te staan. Da Costa vertelt de geschiedenis van zijn Joodse familie al vele jaren op middelbare scholen. Ook hij schreef een liedtekst bij een struikelsteen in de stad. “Ik ben blij dat er in Kampen een muzikaal monument wordt opgetuigd voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Natuurlijk draag ik daar zelf ook aan bij, ”aldus Da Costa.

“Mijn familiegeschiedenis vormt de basis van mijn songtekst”, gaat de Ijsselmuidenaar verder. “Dat is een bijzondere geschiedenis, want door de eeuwen heen zijn er heel veel mensen die ons liever kwijt zijn dan rijk. Ze zien ons liever dood dan levend. Lees de verhalen maar eens van de Kristallnacht. Later, in de Tweede Wereldoorlog, is mijn opa door zijn huurbaas verraden. Voor 7,50 gulden, als hij gepakt werd. Maar mijn opa was de nazi’s te snel af en wist te ontkomen. Vluchten voor vrijheid, dat is wat mijn Joodse familie al eeuwen doet.”

“Voor mij is vrijheid niet vanzelfsprekend. Sterker nog, vrijheid is een werkwoord. Daarom aan jullie de opdracht om die vrijheid in Nederland met elkaar te bewaken.” Zo sluit Baruch steevast zijn presentaties af op middelbare scholen. “De verhalen, hoe vreselijk ook, moeten verteld blijven worden. Muziek is daar een prachtig middel voor. Het verwondert, irriteert, verbijsterd of ontroerd. Muziek doet je in ieder geval altijd wat. Struikelstenen in Muziek helpt de zwaarbevochten vrijheid in Nederland te bewaken. Er wordt veel over de verhalen gepraat en door er straks naar te luisteren ontstaan gesprekken.”

Over Struikelstenen in Muziek

Kampen telt 53 struikelstenen die verdeeld liggen over 26 locaties. Voor elke locatie is een professionele compositie in de maak. De demo’s zijn reeds gemaakt en de opnames staan later deze maand gepland. Het project draagt de titel “Struikelstenen in Muziek”. De oorspronkelijke kunstenaar van de struikelstenen, Gunter Demnig, ondersteunt het Kamper initiatief van harte.
Meer informatie over het project is te vinden op de website www.struikelsteneninmuziek.nl en op facebook via https://www.facebook.com/struikelsteneninmuziek/.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen